Eva Sládková Správy Samospráva

Práca ochranárov sa vyplatila. Bratislavský lesopark je plný zveri

Vzácny bocian čierny, ale aj žaby a nádherné salamandry škvrnité. Bratislavský lesopark mimoriadne ožil.

Ilustračný obrázok k článku Práca ochranárov sa vyplatila. Bratislavský lesopark je plný zveri
Zdroj: Jakub Mrva

V týchto dňoch nám trocha pokoja a úžasných zážitkov môže ponúknuť príroda v Bratislave a okolí. Teda, v tom prípade, ak dokážeme zachovať požadovaný odstup. A veru, oplatí sa. Vďaka ochranárom sa do Bratislavského lesoparku vrátil život.

Vzácne zvieratá

„Hlbšie v lese môžete stretnúť srny, diviaky, muflóny či daniele. Pri troche šťastia sa vám môže podariť vo Vydrici zazrieť loviť vzácneho bociana čierneho. Je mimoriadne plachý a na rozdiel od známejšieho bieleho bociana, si stavia hniezda v strede lesa. Živo je aj v okolí potokov, rybníkov a mokradí, kde teraz prebieha rozmnožovanie žiab a po daždi môžete stretnúť nádherné salamandry škvrnité,“ pripomína ochranár a poslanec mestského zastupiteľstva Bratislavy Jakub Mrva.

Aktivity ochranárov

Na viac ako 3000 hektároch rozmanitých lesov sa nachádza množstvo chodníčkov, turistických či cyklistických trás, kde na nás striehne veľa prekvapení. Prechádzka v Bratislavskom lesoparku, ktorý je jedným z najävčších pokladov hlavného mesta, je dnes oveľa krajšia ako pred pár rokmi.

„Za posledné roky sme v Bratislave ako ochranári urobili kus dobrej práce. Výrazne znížená ťažba dreva, o dve tretiny pôvodného objemu, spoločné vyznačovanie ťažby lesníkov a ochranárov, viac ako 50 percent mestských lesov v zóne bez ťažby, budovanie mokradí, či ochrana hniezd vzácnych vtákov,“ vyratúva Jakub Mrva, čo všetko sa zmenilo.

Poslanec tiež pripomína, že dnes majú Mestské lesy nové vedenie, ktoré vidí úlohu lesoparku tak ako ochranári, teda viac relaxu a oveľa menej ťažby.

„To všetko sa nám vracia v rozmanitom, krásnom a živom lese, na skok od mesta. Ak pôjdete do lesoparku, skúste sa vyhnúť tým najviac frekventovaným miestam ako Partizánska lúka, či okolie bufetov na Kamzíku. Okolitý les ponúka množstvo turistických ciest, menej frekventovaných chodníčkov a veľa krásnych zákutí,“ uzatvára Jakub Mrva.

Nádherné zábery z Bratislavského lesoparku nájdete v galérii.

Bratislavský lesopark
15
Galéria
Zdroj: Jakub Mrva
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM