Nina Táborská Kultúra

Pozrite sa, aké snímky bodovali na 17. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava

Dve ocenenia si zo 17. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava odnáša debut kolumbijského režiséra Césara Augusta Aceveda Pôda a tieň (La tierra y la sombra, 2015), za ktorý v Cannes získal Zlatú kameru pre najlepší debut.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite sa, aké snímky bodovali na 17. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava
Zdroj: Dnes24.sk

Zobrazuje život staršieho farmára, ktorý sa po rokoch vracia na svoj statok a zmieruje sa s minulosťou a chybami, ktorých sa dopustil.

Okrem hlavnej ceny Grand Prix za najlepší hraný film a „za silné a zároveň tlmené stvárnenie očividne jednoduchého príbehu“ udelili tejto snímke v Bratislave tiež Cenu FIPRESCI „za vyrovnaný, uvážený a precízny pohľad na rodinu ako poslednú obeť kapitalizmu, parazita ničiaceho zdroje, na ktorých je sám závislý.“

V kategórii najlepší režisér získala ocenenie iránska filmárka Ida Panahandeh za film Nahid (2015), ktorú porota ocenila* „za pôsobivé vykreslenie komplikovanej rodinnej situácie“*. Nahid patrí k priekopníckym iránskym filmom, ktoré poukazujú na problémy rozvedených žien, vrátane ich práva na opateru detí, a dotýkajú sa problematiky dočasných manželstiev.

Cenu za najlepší ženský herecký výkon získali ex aequo Niki Karimi a Sahar Ahmadpour vo filme Streda, 9. mám (Chaharshanbeh, 19 Ordibehesht, r. Vahid Jalilvand) „za dva emocionálne hutné a jednoznačne autentické herecké výkony. Tento film si rovnako odniesol ocenenie študentskej poroty. Navid Mohammad Zadeh dostal Cenu za najlepší mužský herecký výkon vo filme Nahid (r. Ida Panahandeh) "za komplexný, ucelený a uveriteľný portrét“.

Cena za najlepší dokumentárny film patrí snímke Nemecká mládež (Une Jeunesse Allemande, r. Jean-Gabriel Périot) „za jedinečný archívny rešerš a jasnú estetickú víziu, ktorá v konfrontácii s politikou prebúdza rebelantského ducha umenia“. V kategórii najlepší krátky film uspela grécka snímka Washingtonia (2014, r. Konstantina Kotzamani) „pre mnohosť pôžitkov, ktoré poskytuje. Jeho hĺbka a nejednoznačnosť umožňuje rôznorodosť interpretácií a vyvažuje záležitosti rozumu a srdca“.

Zvláštne uznanie si z tohtoročného MFF Bratislava odniesla dánsko-srbská snímka Flotel Europa (r. Vladimir Tomič) „za rezonujúci film, ktorý využíva spomienky na priateľstvo a lásku z detstva za účelom vyjadrenia pocitov človeka, ktorý sa snaží ukotviť neustále sa meniacu definíciu domova“.

Laureátkou ocenenia a držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2015 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stala významná slovenská herečka Emília Vášáryová.

Prečítajte si viac: Na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava pribudne ďalšie meno

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM