Eva Sládková Rôzne

Pozor! Papuču na auto dostanete už aj tam, kde ste doteraz v pohode parkovali

Zamestnanci rozhlasu, ale aj návštevníci Mýtnej ulice a okolia si všimli čosi zvláštne.

Ilustračný obrázok k článku Pozor! Papuču na auto dostanete už aj tam, kde ste doteraz v pohode parkovali
3
Galéria
Zdroj: Eva Sládková

Na mieste za obrátenou pyramídou, ktoré dlhé desaťročia slúžilo ako parkovisko, zrazu autá dostávajú „papuče“.

Rozhorčenie vodičov

„Tak toto je sila, to čo má znamenať? Však tu parkujem odjakživa, keď idem na Mýtnu, a zrazu som dostal „papuču“! Čo sa policajti zbláznili?“ hromžil jeden z tých, čo si na aute našiel nemilé prekvapenie. Pritom autá po okrajoch chodníka pri rozhlase, sú nedotknuté. Ba dokonca ani inde na tejto ulici – napríklad pred Meetnicou – autá imobilizéry nedostávajú. Prečo sa teda policajti zamerali práve na toto jedno miesto v rámci lokality?

Zmena zákona

Keď sme sa boli na mieste pozrieť, akurát tam boli mestskí policajti a tak sme ich oslovili. Povedali nám, že to súvisí so zmenou zákona a sami nie sú veľmi šťastní z toho, že práve tu – na mieste, kde je akútny nedostatok parkovacích miest – musia dávať „papuče“.

V podobnom duchu prišla aj oficiálna odpoveď od hovorcu Mestskej polície Petra Plevu. „Od začiatku decembra minulého roka začala platiť novela Zákona o cestnej premávke, ktorá zásadne mení zvyklosti mnohých vodičov. Napríklad aj pri zaparkovaní motorových vozidiel na chodníkoch. Napriek novele zákona možnosť parkovania na chodníku pri ponechaní jeho voľnej šírky 1,5 m sa zo strany niektorých motoristov aj v súčasnosti nesprávne a nelogicky vykladá ako možnosť jazdiť kdekoľvek po chodníku za účelom zaparkovania vozidla tam, kde zostane predpísaná jeho voľná šírka.“

Chodník nie je parkovisko

Stručne vysvetlené, jazdiť autom po chodníku sa nesmie. Ak chcete zaparkovať na tomto konkrétnom mieste, idete po chodníku a v tom je to iné, ako autá, ktoré parkujú po okrajoch. „Podľa § 52 ods. 2 zákona o cestnej premávke pri zastavení alebo státí možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a nemožno pritom prekonávať zábrany chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel,“ dodáva Peter Pleva.

V Starom Meste je málo parkovacích miest a tak, keď vodiči prídu čo i len o jedno, hromžia. Na tomto konkrétnom mieste za rozhlasom dokázalo parkovať minimálne 9 áut. Parkoviskom sa priestor môže stať znova vtedy, ak si ho vlastník ohradí a vyhlási ho za parkovisko.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM