Aktualizované Rôzne Správy

Hotel Park Inn je napriek kritizovanej fasáde otvorený. Predĺžili mu lehotu predčasného užívania

Staromestský stavebný úrad predĺžil predčasné užívanie hotela, ktoré pôvodne platilo do konca októbra.

Ilustračný obrázok k článku Hotel Park Inn je napriek kritizovanej fasáde otvorený. Predĺžili mu lehotu predčasného užívania
6
Galéria

Posledný októbrový deň skončila platnosť časovo obmedzeného povolenia na predčasné užívanie hotela Danube, ktoré 13. apríla 2018 vydal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Hotel je napriek tomu v prvých novembrových dňoch ďalej otvorený, normálne funguje a nič nenasvedčuje tomu, že by mal byť zatvorený. Staromestský stavebný úrad totiž predĺžil predčasné užívanie hotela, ktoré pôvodne platilo do konca októbra. Po novom je predĺžené na päť mesiacov od začiatku prác týkajúcich sa zmeny kritizovanej fasády.

Všetko po starom

Jednou z podmienok uvedeného povolenia bola povinnosť stavebníka zmeniť kritizovanú fasádu do konca októbra. To sa však nestalo. Stavebník si nesplnil túto svoju povinnosť, fasáda nebola zmenená, hotel ale napriek tomu zostáva otvorený.

Fasáda hotela bola od začiatku kritizovaná odbornou aj laickou verejnosťou. Ukázalo sa totiž, že stavba nebola realizovaná v súlade so stavebným povolením – developer pri rekonštrukcii hotela postupoval v rozpore s pravidlami a vzhľad novej fasády nekonzultoval s Krajským pamiatkovým úradom, napriek tomu, že v mestskej časti Staré Mesto je to súčasť stavebného povolenia a povinnosť každého stavebníka.

Povolenie na užívanie

Vedenie Starého Mesta najprv vyhlásilo, že hotel nedostane kolaudačné rozhodnutie, kým fasádu nezmení. Po pár mesiacov ale zmenilo názor a hotel dostal povolenie na predčasné užívanie.

„Pochybnosti, že hotel už zostane otvorený aj v prípade, že fasáda nebude do konca októbra zmenená, sa ukázali ako oprávnené. Dnes je 5. novembra a hotel je v plnej prevádzke – môžete si rezervovať izbu, otvorená je reštaurácia, lobby bar, salóniky,“ povedal poslanec za mestskú časť Staré Mesto Martin Borguľa.

„Developeri nedodržujú pravidlá a úrady im namiesto prísnych sankcií ešte vychádzajú v ústrety. Bežný človek sa, naopak, na stavebnom úrade stretne s aroganciou a obštrukciami,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Stanovisko starostu Starého Mesta

„Momentálne bolo vydané rozhodnutie o predĺžení predčasného užívania hotela v súlade so záväzným stanoviskom Krajského pamiatkového úradu, ktorý umožnil predčasné užívanie na dobu určitú, na dobu piatich mesiacov od začiatku realizácie zmeny fasády,“ uviedol v pondelok na brífingu starosta Starého Mesta Radoslav Števčík, ktorý v tohtoročných komunálnych voľbách svoj post obhajuje.

Stavebný úrad tým zároveň zamietol iný návrh, ktorým stavebník žiadal o predĺženie tohto užívania až do doby celkovej kolaudácie hotela. Kolaudačné konanie bolo totiž vo februári tohto roka prerušené a hotel stále nie je skolaudovaný. Avšak s prerušením kolaudačného konania sa musí mestská časť vysporiadať aj s protestom prokurátora. Podľa neho sa stavebný úrad nezaoberal predmetnou vecou svedomite a zodpovedne a v jeho rozhodnutí o prerušení konania absentujú odôvodnenie rozhodnutia.

„Neviem, čo bude o päť mesiacov. Verím, že stavebník dodrží slovo a v súlade so stanoviskom pamiatkarov zmení fasádu,“ odpovedal na otázku TASR, čo nastane v prípade, že stavebník päťmesačnú lehotu nedodrží. Nezodpovedanou otázkou tiež zostáva, kedy stavebník s prácami začne. Isté je len to, že niekoľko týždňov je fasáda hotela zo strany Hviezdoslavovho námestia pod lešením, s prácami sa doteraz nezačalo.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM