Správy

Poslanci si vymysleli novú daň. Výdavky navyše mnohých nepotešia

Na Slovensku sa chystá nová daň, podľa ktorej majú majitelia poschodových domov platiť navyše za každé podlažie, vrátane pivnice.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci si vymysleli novú daň. Výdavky navyše mnohých nepotešia
9
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Poslanci NR SR si pre Slovákov pripravili jedno „milé“ prekvapenie. Chystajú novú daň, ktorá postihne najmä tých, ktorí bývajú v poschodových domoch. Štát chce, aby majitelia takýchto domov platili daň z každého podlažia. Informáciu priniesol portál Pravda.sk.

Navýšenie až o trojnásobok

Znamená to, že ak v súčasnosti platíte ročne za bežný dom s prízemím a poschodím daň z nehnuteľností napríklad 30 eur, po novom to môže byť 60 eur. Ak máte dom aj s pivnicou, daň by mohla byť aj 90 eur. Na zmenu v podobe dane z každého podlažia by tak doplatili najmä starší ľudia na vidieku.

Za návrhom sú poslanci Ľubomír Petrák (Smer), ktorý je starostom obce Hurbanova Ves, Igor Choma (Smer), primátor Žiliny, a poslankyňa Edita Pfundtner (Most-Híd).

Zmeny aj v Bratislave

Na príprave návrhu sa podieľali aj odborníci z bratislavského magistrátu, priznala pre Pravda.sk Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia hlavného mesta. „Snažili sa navrhnúť zlepšenia najmä v oblasti procesov vedúcich k efektívnejšiemu výberu dane na základe skúseností vyplývajúcich priamo z praxe,“ hovorí.

„To, aký dopad by malo zavedenie novely, magistrát ešte analyzuje,“ dodala Kohútiková. V súčasnosti obyvatelia Bratislavy platia za domy od necelých 50 centov do vyše 60 centov za každý začatý štvorcový meter. Príplatok za podlažie je tu vo výške 0,33 eura.

Bratislava pritom už tento rok dvíhala dane z nehnuteľností výrazne hore. Dane za byty a domy zvýšili podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) v hlavnom meste o 30 percent.

Novela zákona o miestnych daniach už prešla v parlamente do druhého čítania, ktoré by sa malo konať v septembri. Ak ju parlament schváli, začne platiť od 1. novembra.

Ilustračný obrázok

Bratislavské mestské časti vhodné na bývanie
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM