Správy

Nové dane v Bratislave: Za bývanie si priplatia už aj cezpoľní

Nepríjemná správa pre tisícky ľudí z celého Slovenska, ktorí dochádzajú za prácou do hlavného mesta. Od januára musia daň za ubytovanie platiť už aj cezpoľní.

Ilustračný obrázok k článku Nové dane v Bratislave: Za bývanie si priplatia už aj cezpoľní
11
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave pracuje alebo študuje približne 300-tisíc ľudí z rôznych kútov Slovenska. Po novom si priplatí každý, kto pracuje v hlavnom meste, ale nemá trvalý pobyt a býva na ubytovni. Od januára zaplatia za každú noc daň vo výške 1,70 eura.

Viac ako 50 eur mesačne

Do konca minulého roka sa dalo dani vyhnúť tak, že sa ľudia hlásili na prechodný pobyt, a tak nemuseli platiť za bývanie. Túto výnimku však bratislavský magistrát zrušil a od nového roka tak cezpoľní z ubytovní zaplatia mesačne viac ako 50 eur. Poplatok sa netýka ľudí, ktorí bývajú v podnájme.

Bratislava chce týmto opatrením zvýšiť počet obyvateľov hlavného mesta. Podielové dane z príjmov cezpoľných totiž putujú do miest, odkiaľ pochádzajú, a títo občania zároveň využívajú výhody Bratislavy.

Problém pre firmy

Okrem cezpoľných nepotešili zvýšené poplatky ani bratislavské firmy, ktoré týchto ľudí zamestnávajú. Jednou z firiem, ktorá nové nariadenie neprijala s nadšením, je bratislavský Volkswagen. Približne tisícka ich zamestnancov pochádza z vzdialenejších regiónov a býva v ubytovniach. Zavedením daní môžu vznikať problémy s prijímaním nových zamestnancov.

Podniky, personálne agentúry aj ubytovacie spoločnosti už spísali podnet a zaslali ho primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi, s požiadavkou o vrátenie nariadenia do pôvodného stavu.

Ilustračný obrázok

Priority Bratislavy na rok 2017
11
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM