Aktualizované Rôzne

Polícia smúti: Dlhoročná posila elitného komanda Gumička náhle zomrela, VIDEO

Polícia náhle prišla o významnú posilu. Nemecký ovčiak Gumička náhle uhynul. Na poriadok už dohliada zo psieho nebíčka.

Ilustračný obrázok k článku Polícia smúti: Dlhoročná posila elitného komanda Gumička náhle zomrela, VIDEO
14
Galéria

Nemecký ovčiak Gumička pôsobil na Útvare osobitného určenia (Lynx Commando) dlhých 10 rokov. Počas svojej policajnej kariéry bol nasadený viac ako 150-krát. Žiaľ, Gumička náhle uhynula. Informuje o tom Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Akčný život Gumičky

Nemecký ovčiak Gumička bol vycvičený na tie najnáročnejšie druhy zákrokov proti nebezpečným páchateľom. Hoci dostal psík roztomilé meno – Gumička, nebol žiadna bábovka! „Všade, kde bol, vzbudzoval rešpekt, ale aj strach zo strany páchateľov, ktorí by si dvakrát rozmysleli pokus o útek,“ spomína polícia.

Počas služby v elitnom komande sa zúčastňoval obranných prác, bol nasadený na útekovú stopu, výškové práce a s tým súvisiace vysadenie taktického tímu do nedostupného terénu pomocou vrtuľníka. Bol nasadený pri aktívnom páchateľovi so streľbou, prítomný pri vstupe zasahujúceho tímu do objektu a kontakte s páchateľom ako odpútanie pozornosti, zabezpečenie vonkajšieho perimetra ak je páchateľ vytlačený z operačného priestoru a pokúša sa o útek.

Profík s chvostíkom

Psík patril najskúsenejšiemu a najstaršiemu psovodovi na útvare Lynx Commando, bol vycvičený na zasahovanie proti najnebezpečnejším páchateľom. Vypátral dvojnásobného vraha Štefana Szabóa odsúdeného na doživotie, ktorý bol na úteku a prefíkane sa schovával v tajnej skrýši za zdvojenou falošnou stenou v skrine. Bol tiež nasadený v prípade Kuciak.

„Gumička mal rád mäso, miloval detské piškóty, pre ktoré bol ochotný robiť čokoľvek. Miloval plávanie a paradoxne prácu vo výškach, zvládal let s vrtuľníkom a následné zlaňovanie. Minulý rok takmer zahynul po nakazení nebezpečnej choroby prenosom z kliešťa, vďaka súkromnej veterine a podpore Policajného zboru prežil. Osudnou sa mu stala torzia žalúdka. Napriek okamžitému zásahu sa jeho život zachrániť nepodarilo,“ spomínajú policajti na svojho verného parťáka.

Polícia si pamiatku Gumičky uctila aj spomienkovým videom, ktoré zachytáva unikátny zákrok – skok policajného psa do auta. Nemecký ovčiak Gumička bol jedným z veľmi mála psov na Slovensku, vycvičený aj na takýto druh zákroku.

Zdroj: Facebook

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM