Správy

Polícia odmieta tolerovať arogantných vodičov

Mestskí policajti nepoľavujú v kontrolách arogantných vodičov, naďalej kontrolujú vyhradené miesta pre zdravotne ťažko postihnuté osoby.

Ilustračný obrázok k článku Polícia odmieta tolerovať arogantných vodičov
Zdroj: TASR

Pred piatimi mesiacmi polícia avizovala, že zintenzívni kontroly nezákonného parkovania na miestach vyhradených pre ťažko zdravotne postihnutých. „Potvrdzujeme, že tak robíme,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa MsP Ľubomíra Miklovičová.

Počet priestupkov stúpol

Mestskí policajti od začiatku roka do 18. augusta zaevidovali 653 priestupkov súvisiacich s nezákonným parkovaním na miestach vyhradených pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. To je o 20 percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. „Pričom na približne štvrtinu priestupkov nás upozornili občania alebo sa na nás obrátil Policajný zbor,“ informuje Miklovičová.

Ostatné priestupky zistili príslušníci mestskej polície vlastnou činnosťou. „Odmietame tolerovať arogantných vodičov. Vyhradené parkovacie miesta pre zdravotne ťažko postihnuté osoby sú určené pre tých, voči ktorým by sme mali byť obzvlášť pozorní. Mestskí policajti preto nepoľavujú v kontrolách týchto parkovacích miest a veríme, že postupne naučíme vodičov byť ohľaduplnými,“ uviedol náčelník mestskej polície Peter Krajíček.

Mastná pokuta

Mestská polícia môže za nezákonné parkovanie na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnutú osobu uložiť blokovú pokutu do výšky 150 eur. Samotný preukaz zdravotne ťažko postihnutého občana neoprávňuje parkovať na vyhradenom mieste. Je nevyhnutné vlastniť parkovací preukaz. Preukaz pre zdravotne ťažko postihnutú osobu aj parkovací preukaz udeľuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Mestskí policajti v rámci svojich personálnych možností, ako aj všetkých povinností vyplývajúcich zo zákona, intenzívne kontrolujú dodržiavanie predpisov súvisiacich so zastavením a státím vozidiel. „Evidujeme viac priestupkov z dôvodu nesprávneho parkovania na chodníkoch alebo na cestičkách pre cyklistov,“ informuje Miklovičová.

Intenzívne kontroly

V posledných týždňoch začala polícia intenzívnejšie kontrolovať aj to, či vodiči neparkujú na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, prípadne či na zastavenie a státie vozidiel nevyužívajú jazdné pruhy vyhradené pre mestskú hromadnú dopravu.

„Parkovacie miesta vyhradené pre zdravotne ťažko postihnuté osoby sú určené osobám zdravotne ťažko postihnutým, chodníky sú určené chodcom, jazdné pruhy pre mestskú hromadnú dopravu sú určené autobusom a trolejbusom a cestičky pre cyklistov sú pre cyklistov. Mestská polícia preto nebude tolerovať ich zneužívanie,“ doplnil Krajíček.

Čítajte aj: Polícia odmieta tolerovať arogantných vodičov, ktorí zneužívajú jazdné pruhy pre autobusy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM