Samospráva

Polícia lokalitu Pentagonu dlhodobo monitoruje a prijíma opatrenia

Zriadenie policajnej stanice v blízkosti neslávneho obytného domu Pentagon v Bratislave naráža na problém nedostatku finančných prostriedkov zo strany Ministerstva vnútra SR.

Ilustračný obrázok k článku Polícia lokalitu Pentagonu dlhodobo monitoruje a prijíma opatrenia
Zdroj: Dnes24.sk

Pentagon v Bratislave je dlhé roky spojený s množstvom sťažností obyvateľov na drogovú kriminalitu, nečistotu či porušovanie verejného poriadku. Zriadenie policajnej stanice v jeho blízkosti naráža na problém nedostatku finančných prostriedkov zo strany Ministerstva vnútra SR.

„Situáciu v lokalite okolo bytového domu, takzvaného ‚Pentagonu‘ na Stavbárskej ulici polícia dlhodobo monitoruje a prijíma adekvátne opatrenia o čom svedčí aj znižujúci sa počet evidovaných trestných činov za ostatných päť rokov,“ uviedol prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. V minulom roku bol príkladom poklesu kriminality v tejto lokalite počet trestných činov 399, z ktorých sa polícii podarilo objasniť 54,64 percenta. V roku 2011 bolo až 526 trestných činov a ich objasnenosť 52,47 percenta.

„V samotnom objekte, ako aj v jeho širšom okolí je rozšírená hlavne drogová trestná činnosť, čo zapríčiňuje zvýšený počet drogovo závislých a neprispôsobivých osôb a skutočnosť, že do uvedenej lokality sa premiestnili aj osoby z iných častí Bratislavy z dôvodu lepšej dostupnosti k drogám alebo vytlačeniu takzvaných dílerov z iných častí Bratislavy,“ objasnil ďalej policajný prezident.

Prečítajte si tiež: Pri Pentagone vo Vrakuni možno klesne drogová kriminalita. Kompetentní tam plánujú zriadiť policajné oddelenie

Na zlepšenie situácie v uvedenej lokalite sú prijímané neustále opatrenia za účelom eliminácie potenciálnych zdrojov protiprávneho konania. Od mája roku 2015 na základe vykonaných analýz a v súvislosti so zaznamenanou nepriaznivou bezpečnostnou situáciou, vedenie Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava II (OR PZ BA II) prijalo nový plán policajných opatrení zameraný na eliminovanie narušovania verejného poriadku, páchania násilnej, majetkovej a drogovej trestnej činnosti a páchanie priestupkov. Policajti z obvodných oddelení v rámci OR PZ BA II sú do tejto lokality velení do hliadkovej služby 15-krát v každom kalendárnom mesiaci. Okrem toho sú vykonávané policajné akcie a polícia zintenzívnila aj spoluprácu s Mestskou políciou Ružinov.

Budova, ktorú v auguste 2015 starosta mestskej časti Bratislava – Vrakuňa Martin Kuruc ponúkol pre potreby Policajného zboru, má vyhovujúcu lokalizáciu, avšak nie je možné využívať ju bez realizácie úprav, na ktoré v súčasnosti Ministerstvo vnútra SR nemá finančné prostriedky.

„Zmena dislokácie obvodného oddelenia PZ, prípadne zriadenie nového obvodného oddelenia PZ nemusí automaticky znamenať, že bezpečnostná situácia v uvedenej lokalite sa dramaticky zmení.Mestskej časti je a aj naďalej bude venovaná zvýšená pozornosť zo strany útvarov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave s cieľom zvýšiť bezpečnosť jej obyvateľov," zdôraznil na záver policajný prezident.

Prečítajte si tiež: Vo Vrakuni vzniknú dobrovoľné občianske hliadky. Budú dozerať na poriadok a čistotu v mestskej časti

Starosta Vrakune ponúkol pre zriadenie policajného oddelenia bývalé kultúrne stredisko v blízkosti Pentagonu. Mestská časť Vrakuňa, ktorá je vlastníkom budovy, je ochotná ju ponúknuť ministerstvu vnútra za symbolickú cenu alebo aj zadarmo.

„Obrovskou výhodou tejto budovy je jej lokalizácia. Reakčná doba polície by tak bola minimálna, pretože bývalé kultúrne stredisko sa nachádza len pár metrov od obytného domu Pentagon. Policajné oddelenie by tejto lokalite veľmi pomohlo,“ povedal v októbri minulého roku hovorca Vrakune Tomáš Zajac.

Pre samosprávu by toto riešenie bolo výhodné aj z ekonomického hľadiska, keďže musí platiť opravy tejto budovy, a taktiež eviduje niekoľko prípadov, keď sa do nej pokúsil niekto vlámať. Hoci mestská časť budovu vlastní, pozemok pod ňou patrí súkromnej firme. „Tá však už deklarovala svoju ochotu participovať na riešení tohto problému,“ podotkol Zajac.

Na drogovú kriminalitu či nedodržiavanie čistoty a verejného poriadku v okolí Pentagonu sa už niekoľko rokov sťažuje aj starostka susednej mestskej časti Podunajské Biskupice Alžbeta Ožvaldová. Situácia je podľa nej neúnosná, a preto sa už niekoľkokrát obrátila so žiadosťou na políciu, aby zintenzívnila svoju kontrolnú činnosť na Bieloruskej ulici a v ďalšom okolí sídliska Medzi jarkami. Podľa jej slov obyvatelia Podunajských Biskupíc sú často očitými svedkami distribúcie drog v blízkosti Základnej školy Bieloruská. Mestská časť zároveň príkladom dostala minulý rok sťažnosť od rodičov, že na trávnatej ploche neďaleko ihriska sa pichlo striekačkou od narkomanov ďalšie dieťa.

Prečítajte si tiež: Aktivisti budú zbierať podnety na zlepšenie situácie v Pentagone

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM