Samospráva

Aktivisti budú zbierať podnety na zlepšenie situácie v Pentagone

Aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Odyseus sa budú v utorok 27. októbra podvečer pýtať ľudí na Stavbárskej ulici v bratislavskej Vrakuni, ako zlepšiť situáciu v okolí neslávneho obytného domu Pentagon.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti budú zbierať podnety na zlepšenie situácie v Pentagone
Zdroj: Dnes24.sk

„Drvivá väčšina ľudí, ktorá tu žije, neužíva drogy. Práve oni sa každý deň stretávajú s rôznymi problémami, a preto nás zaujímajú ich podnety a názory k zlepšeniu života v tejto štvrti,“ priblížila predsedníčka OZ Odyseus Iveta Chovancová.

Členovia OZ sa už od roku 2001 pohybujú každý týždeň v okolí Pentagonu, ktoré je spojené s množstvom sťažností obyvateľov na drogovú kriminalitu, nečistotu či porušovanie verejného poriadku.

30 tisíc použitých striekačiek

Súčasnú situáciu v tejto lokalite vnímajú ako náročnú. Ročne tu, aj vďaka spolupráci s ľuďmi, ktorí injekčne užívajú drogy, vyzbierajú a bezpečne zlikvidujú zhruba 30.000 kusov použitých injekčných striekačiek.

Keďže rapídne zlepšenie tunajších pomerov občianski aktivisti neevidujú, rozhodli sa obrátiť priamo na obyvateľov.

„Chceli by sme zistiť, čo môže naše združenie ešte urobiť pre zlepšenie života v okolí Pentagonu. Vieme však, že nemáme možnosti riešiť všetky problémy, a preto chceme osloviť aj mestskú časť Vrakuňa a interpretovať im potreby obyvateľov,“ povedala Chovancová. Je presvedčená, že momentálne podmienky v tejto časti hlavného mesta sa dajú zlepšiť.

OZ Odyseus od roku 1997 pôsobí v oblasti terénnej sociálnej práce, a to najmä s ľuďmi, ktorí injekčne užívajú drogy alebo pracujú v sex-biznise. Ročne združenie bezpečne zlikviduje tisíce použitých injekčných striekačiek.

Policajné oddelenie pri Pentagone

Okolie Pentagonu vo Vrakuni by ale mohlo byť o niečo bezpečnejšie. V neďalekom bývalom kultúrnom stredisku totiž môže vzniknúť policajné oddelenie.

Prečítajte si aj: Pri Pentagone vo Vrakuni možno klesne drogová kriminalita. Kompetentní tam plánujú zriadiť policajné oddelenie

Mestská časť Vrakuňa, ktorá je vlastníkom budovy, je ochotná ju ponúknuť ministerstvu vnútra za symbolickú cenu alebo aj zadarmo.

Zriadenie policajného oddelenia však bude podľa ministerstva vnútra záležať od finančných možností, keďže je budova už dlhšie nevyužívaná. Mestská časť chce ale dosiahnuť väčšiu čistotu a bezpečnosť v tejto lokalite aj zriadením dobrovoľných občianskych hliadok.

Polícia nedávno uviedla, že situáciou v Pentagone sa zaoberá už niekoľko rokov a naďalej tomuto objektu bude venovať zvýšenú pozornosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM