Správy

Podunajske Biskupice chceli pozemky predávať samé, slovo však bude mať aj mesto

Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že pokračuje vo vyvlastňovaní pozemkov a robí všetko preto, aby boli stanovené termíny dodržané.

Ilustračný obrázok k článku Podunajske Biskupice chceli pozemky predávať samé, slovo však bude mať aj mesto
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavskí mestskí poslanci v utorok 6. septembra neodsúhlasili predaj a prenájom pozemkov pod obchvat hlavného mesta Národnej diaľničnej spoločnosti. Bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice teraz chce pozemky, zverené do jej správy, predať NDS sama.

Na začatie tohto procesu však potrebuje súhlasné stanovisko primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Starostka Biskupíc Alžbeta Ožvaldová oň požiadala už 26. augusta, keď deň predtým mestské zastupiteľstvo pre neuznášaniaschop­nosť o predaji a prenájme nerozhodlo.

Kľúč na riešenie situácie

Bratislavská mestská časť Ružinov uviedla, že jej starosta Dušan Pekár komunikuje s NDS od podpisu zmluvy na diaľnicu D4 a rýchlostnú cestu R7. „Prioritným zámerom mestskej časti je vybudovanie tohto obchvatu a rýchlostnej cesty,“ povedala hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová s tým, že sa nebudú k utorkovému rokovaniu mestských poslancov vyjadrovať.

Ružinovská samospráva tiež neuviedla, či starosta požiada primátora o súhlasné stanovisko k predaju pozemkov, ktoré sú jej zverené do správy. Poslankyňa Lucia Štasselová však už o to starostu Pekára požiadala, rovnako aj o zvolanie mimoriadneho miestneho zastupiteľstva, kde by sa riešil predaj zverených pozemkov.

Čítajte aj: Poslanci nerozhodli o predaji pozemkov pod obchvat mesta

Nechcú porušiť zákon o Bratislave

NDS tvrdí, že pokračuje vo vyvlastňovaní pozemkov a robí všetko preto, aby boli stanovené termíny dodržané. Námestník primátora hlavného mesta Milan Černý ešte v auguste uviedol, že ak sa pôjde cestou vyvlastňovania, Bratislava príde o 20 percent z predaja, teda asi o dva milióny eur. Taktiež upozornil, že do konca septembra musia mať NDS a rezort dopravy vyrovnané pozemky pod obchvatom.

„Posudzujeme všetky možnosti ako zachrániť financie pre mesto a mestské časti, o ktoré môžu Bratislavčania rozhodnutím niektorých mestských poslancov prísť,“ povedala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová s tým, že posudzujú aj možnosť vydania súhlasného stanoviska mestským častiam k predaju zverených pozemkov.

Primátor Nesrovnal sa stretol s ministrom dopravy

„Okamžite sme sa stretli spoločne s ministrom dopravy, aby sme vzniknutú situáciu riešili. Zvážili sme viacero postupov a dohodli sme sa, že, v snahe zachrániť financie Bratislavčanov, rozdelíme predaj pozemkov na tie, ktoré sú v správe mestských častí a na tie, ktoré sú priamo v správe mesta,“ hovorí Nesrovnal.

"Aj napriek pôvodne odsúhlasenému spoločnému postupu mesta a mestských častí budeme teraz postupovať oddelene. Mestské časti, ktorých sa to týka, budú teraz musieť urýchlene zvolať svoje zastupiteľstvá. Predaju a prenájmu pozemkov mesta sa bude zase venovať aj septembrové mestské zastupiteľstvo, tak aby sme všetko stihli,“ ozrejmil ďalší postup primátor Nesrovnal.

Bratislavskí poslanci odmietli predať NDS pozemky v mestských častiach Podunajské Biskupice, Ružinov či Ružinov-Nivy. Časť poslancov svoje nesúhlasné stanovisko odôvodnila tým, že predložený návrh uznesenia bol protiprávny a jeho schválením by porušili zákon o Bratislave i štatút hlavného mesta. Správne by podľa nich bolo, ak by hlasovali len o predaji pozemkov vo vlastníctve hlavného mesta, ktoré neboli zverené mestským častiam.

Čítajte aj: Štát zaplatí menšiu ročnú splátku za obchvat Bratislavy

Vizualizácie obchvatu Bratislavy
16
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM