Správy Samospráva

Poslanci Bratislavskej župy zrušili dotácie na kultúru. Umelci sú sklamaní

Koronou ťažko skúšaní nezávislí umelci sa dnes definitívne dozvedeli, že dotačná schéma Bratislavského samosprávneho kraja je zrušená.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci Bratislavskej župy zrušili dotácie na kultúru. Umelci sú sklamaní
Zdroj: TASR

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja dnes odobrilo návrh župana Juraja Drobu a zrušilo dotácie pre kultúru, šport, mládež a cestovný ruch v celkovej výške 1,2 milióna eur. Takto reaguje na výpadok v príjmoch, ktoré spôsobila pandémia koronavírusu.

Slobodní umelci

Financie z grantov sú pre umelcov, ktorí patria k takzvanej neoficiálnej kultúre, kľúčové. Aj s nimi dokázali fungovať a organizovať festivaly, výstavy a koncerty len veľmi ťažko, no teraz to bude ešte horšie. Všetko vysvetlili vo videu, ktoré sa šíri sociálnymi sieťami.

„Bude to obrovské oslabenie hlavne pre obyvateľov Bratislavskej župy, ktorí budú ochudobnení o množstvo zážitkov a podujatí,“ vysvetľuje spisovateľ Michal Hvorecký.

„Tak ako vidíme, že niektoré obchody po korone zatvárajú prevádzky, tak aj my budeme musieť,“ vysvetľuje tanečníčka a choreografka Petra Fornayová.

Nádej?

Za zrušenie dotácií, ktoré však nepostihnú len kultúru, ale aj cestovný ruch a športové akcie, hlasovala drvivá väčšina župných poslancov – až 33. 5 poslancov bolo proti, 7 poslancov sa zdržalo hlasovania. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba však deklaroval, že vníma situáciu umelcov a hľadá spôsoby ako im pomôcť. Tvrdí, že polovicu z individuálnych dotácií, ktoré prerozdeľuje on podľa vlastného uváženia, pridelí nezávislej kultúre. Pôjde o zhruba 150-tisíc eur.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM