Adriana Banásová Rôzne

Podniky na Štúrovej doplácajú na rekonštrukciu ulice už dva roky. Podnikatelia sa pýtajú: Kedy sa konečne spustí doprava?

Rekonštrukcia Štúrovej je v podstate na konci, celý priestor aj so Starým mostom stačí už len skolaudovať a spustiť električkovú dopravu. Po vyše dvoch rokoch sa tak konečne prinavráti život do v minulosti obľúbenej časti mesta. Postaví to podniky, ktoré rekonštrukciou najviac utrpeli na nohy?

Ilustračný obrázok k článku Podniky na Štúrovej doplácajú na rekonštrukciu ulice už dva roky. Podnikatelia sa pýtajú: Kedy sa konečne spustí doprava?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Nebolo to tak dávno, čo patrila Štúrova medzi frekventované, obľúbené a pomerne často vyhľadávané ulice v Bratislave. Jednak z dôvodu, že prepája známe Kamenné námestie s Námestím SNP a Šafárikovým námestím a tiež preto, že je situovaná neďaleko oboch budov Slovenského národného divadla či veľkého nákupného centra. Netreba preto veľmi vysvetľovať, že sa tadiaľ „premlelo“ nie len veľa domácich, ale ja zahraničných turistov.

Ulica je zatvorená vyše dvoch rokov

Dňa 27. januára 2014 však došlo k uzavretiu úseku medzi ulicami Dobrovičová a Medená z dôvodu rekonštrukcie električkovej trate a zastávok MHD. Od tohto momentu sa ulica stala prakticky ľudoprázdnou, čo pretrvalo až do dnešných dní. Najviac však na to doplatili majitelia podnikov a podnikatelia, ktorých obchody sídlia v tejto lokalite.

O tejto problematike sme informovali približne pred rokom. Po čase sme sa medzi prevádzky opäť vrátili aby sme zistili, ako sa situácia za rok vyvinula.

Pred vyše rokom mnohí z prevádzkovateľov upozornili na fakt, že obchodom či podnikom hrozí bankrot. Takýto osud postihol ešte v decembri 2014 legendárnu vývarovňu Karmina, ktorá zatvorila svoju prevádzku po viac ako štyridsiatich rokoch, či niekoľko menších stánkov s občerstvením.

Tie prevádzky a obchody, ktorým sa podarilo aj vzhľadom na enormne nízky počet zákazníkov „prežiť“, sa však museli poriadne uskromniť. Mnohé z obchodov museli upraviť, resp. skrátiť otváracie hodiny cez týždeň a veľká časť z nich má počas víkendu stále úplne zatvorené.

„Keď sa začala Štúrova rekonštruovať, vedeli sme, že to bude pre obchody problém. A aj bol. Kvôli nízkemu počtu zákazníkov sme skrátili otváraciu dobu. Pôvodne sme mali otvorené od 9-tej do 20-tej, no s nástupom bagrov sme skrátili otváracie hodiny od 10-tej do 18-tej. O tom, ako išli dolu príjmy ani nehovorím,“ prezradila pracovníčka štýlového obchodu Apropos.

Spomenutý obchod však nie je jediný, ktorý upravil otváraciu dobu. Rovnakú situáciu riešili aj „susedia“ – obchod s dámskymi kabelkami a doplnkami Blogerinas, ktorý počas soboty úplne zatvoril.

Taktiež v minulosti často, najmä študentmi navštevovaný A-klub, sídliaci pod Katedrou žurnalistiky UK, bol nútený upraviť dobu otvárania. Pred vstupom do podniku stále svieti tabuľa s nápisom: „Z dôvodu rekonštrukcie Štúrovej ulice máme obmedzenú prevádzkovú dobu od pondelka do štvrtka (10:00 – 15:00)“. Takto by sme mohli rad radom menovať takmer všetky podniky na Štúrovej ulici…

S obmedzením prevádzkovej doby išli pochopiteľne dolu aj príjmy prevádzok, čo v niektorých prípadoch viedlo k prepúšťaniu.

„Bývali sme kedysi dve smeny, no kvôli nedostatočným príjmom sme museli zredukovať personál,“ vzdychla si pracovníčka obchodu Apropos.

„Už netrpezlivo čakáme len na to, kedy sa konečne dajú veci doslova do pohybu a ulica zasa ožije. Trvá to už neskutočne dlho, toľkokrát sa už menil termín dokončenia prác a spustenia MHD,“ dodala.

Čakanie na posledný krok – dokončenie kolaudácie

Rozsiahla rekonštrukcia zasiahla aj vedľajšie ulice a to Jesenského a Mostovú. Spustenie električiek sa však na Jesenského ulici konečne zrealizovalo v októbri minulého roku, ide však len o prvý krok k zaktivizovaniu chodu na Štúrovej.

„Nás by zachránilo, keby sa konečne spustila električka do Petržalky a obnoví automobilová doprava. Tým, že je MHD už dva roky od Štúrovej prakticky odrezaná, ľudia, ktorí chodia z práce domov ulicu automaticky obchádzajú a my tak prichádzame o klientelu,“ uzavrela predávajúca z Apropos.

Na našu reakciu, že by spustenie dopravy už nemalo dlho trvať, je však veľmi skeptická. Niet sa čomu diviť. Doprava môže byť spustená až po kolaudácií, ktorá je naplánovaná v najbližších dňoch.

Prečítajte si tiež: Obratisko električiek na Hlavnej stanici sa rekonštruovalo pred viac ako rokom. Povedali by ste to? Grafity ani odpadky tomu nenasvedčujú

„Kým nebudú ukončené kolaudačné konania, automobilová a električková doprava na Štúrovej nebude spustená. To platí aj pre Starý most,“ uviedol primátor Ivo Nesrovnal.

Podľa hovorkyne Magistrátu Ivany Skokanovej sa kolaudačné obdobie objektov v mestskej časti Staré Mesto začne 25. januára 2016, kolaudačné obdobie Starého mostu prebieha od 20. januára 2016.

Presný termín spustenia električkovej dopravy stále nie je známy, dopravný podnik však avizoval, že po otvorení Štúrovej ulice sa zmenia trasy niektorých električiek.

To, či sa podniky postavia opäť na nohy a začnú z dobrej lokality v centre mesta opäť profitovať, je otázne. Isté je zatiaľ len to, že práce sú dokončené, všetko je pripravené, no pred ulicou a Starým mostom stále stoja závory.

Prečítajte si tiež: Šafárikovo námestie aj Štúrova ulica čakajú na kolaudáciu. Ako sa vám páči ich súčasná podoba?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM