Kultúra Správy

Podľa bratislavských knižníc je o súčasnú slovenskú tvorbu väčší záujem

Bratislavské knižnice tvrdia, že oproti minulým rokom je o súčasnú slovenskú literárnu tvorbu väčší záujem.

Ilustračný obrázok k článku Podľa bratislavských knižníc je o súčasnú slovenskú tvorbu väčší záujem
4
Galéria
Zdroj: TASR

Na knižnom trhu sa momentálne objavujú stále noví autori, čo obohacuje literárnu ponuku.

Nastupujú mladí autori

Podľa Knižnice Ružinov nastupuje mladá autorská generácia a s literárnymi prvotinami sa prihlasujú aj starší autori, ktorí dokážu zaujať slovenského čitateľa. „Súčasná moderná literatúra reflektuje aktuálne témy, dej sa zvyčajne odohráva v prostredí, ktoré je dôverne známe slovenskému čitateľovi a produkcia je žánrovo bohatá,“ povedala vedúca Útvaru knižnično-informačných služieb (ÚKIS) Knižnice Ružinov Eva Gomolčáková.

Z pohľadu knižnice hodnotí súčasnú slovenskú tvorbu ako čitateľmi žiadanú, s perspektívou do budúcnosti. „Výsledky naznačujú, že ukazovatele sú v rovnováhe 50 na 50, ale sledujeme rastúci záujem o pôvodnú slovenskú tvorbu,“ priblížila Gomolčáková s tým, že vzostupný trend čítanosti evidujú aj pri slovenskej modernej literatúre, ktorá je podľa nej čitateľom žánrovo, obsahovo a tematicky blízka.

Miestna knižnica v Petržalke uviedla, že knihy slovenských autorov sa dnes tešia pozornosti, čo je odlišná situácia od 90. rokov 20. storočia.

„Najmarkantnejším príkladom boomu obľúbenosti slovenských autorov sú knihy Táni Keleovej-Vasilkovej, ktoré dosahovali veľké náklady a boli v našej knižnici roky skoro vždy požičané a zarezervované. Autorka prelomila bariéru v žánri spoločenský román s cieľovou skupinou ženy,“ povedala vedúca ÚKIS v Miestnej knižnici Petržalka Viera Némethová.

Projekt pre mladých čitateľov

V petržalskej knižnici majú vytvorený aj projekt čítania pre mladých ľudí s názvom Vstúp, vyber, vypožičaj, do ktorého je zaradených 120 kníh v niekoľkých žánroch a je tu vybraná aj päťdesiatka kníh slovenských autorov.

Rastúci záujem o súčasnú slovenskú literatúru eviduje aj Mestská knižnica v Bratislave. „Keďže zahraničnej literatúry je viac, jednoznačne sa aj viac požičiava, ale určite oproti minulým rokom je o súčasnú slovenskú tvorbu väčší záujem ako v minulosti,“ uviedla knižnica.

Čítajte aj: V petržalskej knižnici spustili novú modernú službu. Požičať si tam môžete e-knihu

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM