han Samospráva

HROZÍ, že v Malackách nebude pohotovosť: Pomôže s tým Nemocnica Bory?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) deklaruje, že robí všetko pre to, aby malo avizované zatvorenie urgentu v Nemocnici Malacky minimálny dosah na pacientov.

Ilustračný obrázok k článku HROZÍ, že v Malackách nebude pohotovosť: Pomôže s tým Nemocnica Bory?
Zdroj: Facebook.com/Nemocnica Malacky

Včera sme vás o aktuálnom probléme informovali v tomto ČLÁNKU.

Verí, že sa v regióne podarí zachovať dostupnosť neodkladnej starostlivosti. Pre TASR to uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Samosprávny kraj nemá zdravotnícky personál, ktorý by sme im mohli zapožičať. Sprostredkúvame kontakty na lekárov z iných zariadení, či by neboli ochotní vypomôcť. S nemocnicou rokujeme o posilnení večerných a sviatočných služieb ambulantnej pohotovostnej služby,“ priblížila Forman.

Samospráva upozornila, že nová Nemocnica Bory, ktorá by mohla prispieť k riešeniu situácie, nie je kompletne zazmluvnená štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

Bory od septembra

Nemocnica Bory plánuje spustiť urgentný príjem do prevádzky v priebehu septembra. „Aj keď pôjde o poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, nové pracovisko potrebuje byť zaradené do pevnej siete urgentných príjmov druhého typu a rovnako bude požadovať zazmluvnenie od všetkých troch poisťovní,“ ozrejmil pre TASR hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Nemocnica v Malackách by od júna nemala poskytovať ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme prvého typu. Odôvodňuje to nedostatkom kvalifikovaných zdravotníkov. Primátor Malaciek Juraj Říha vyzval rezort zdravotníctva a zdravotné poisťovne, aby zabezpečili dostupnú urgentnú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov Záhoria.

Ministerstvo reagovalo, že nezostanú bez urgentnej zdravotnej starostlivosti a v prípade náhleho zhoršenia zdravotného stavu si môžu privolať záchrannú zdravotnú službu alebo sa obrátiť na urgentné príjmy v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Tá upozorňuje, že na poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti v Bratislave a okolí nemôže byť jediná.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM