Správy

Počas horúčav prijali nemocnice v Bratislave špeciálne opatrenia

Počas horúcich dní prijali zdravotnícke zariadenia špeciálne opatrenia. Medzi mimoriadne opatrenia aj pravidelná kontrola tepelných pomerov na klinikách.

Ilustračný obrázok k článku Počas horúčav prijali nemocnice v Bratislave špeciálne opatrenia
Zdroj: TASR

„Zvýšená pozornosť, čo sa týka pitného režimu, je venovaná geriatrickým a dlhodobo chorým pacientom a detským pacientom. Všetci majú k dispozícii neobmedzené množstvo sladeného aj nesladeného čaju a pitnej vody. K dispozícii je aj dostatočné množstvo pacientskej bielizne, ako aj posteľnej bielizne a tienenie priestorov, kde je poskytovaná zdravotná starostlivosť a ich dostatočné odvetranie,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Medzi mimoriadne opatrenia patrí podľa jej slov aj pravidelná kontrola tepelných pomerov na klinikách, oddeleniach a ambulanciách, priebežná kontrola funkčnosti klimatizačných zariadení sústredená na epidemiologicky a hygienicky náročné prevádzky ako operačné sály, jednotky intenzívnej starostlivosti a zákrokovne.

Stres z tepla

Podľa hovorkyne Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Sone Valášikovej špeciálne opatrenia nie sú potrebné. „V celom objekte je zavedená klimatizácia. Samozrejmosťou je pitný režim – napríklad čaj pre pacientov,“ uviedla.

Na lôžkových pracoviskách Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) lekári a sestry robia podľa slov hovorkyne Dany Kamenickej maximum, aby pomohli malým pacientom prekonať zvýšenú záťaž a stres z tepla, a to zvýšeným príjmom tekutín alebo fyzikálnym ochladzovaním vlažnou vodou.

Deti, ktoré to potrebujú, dostávajú chladené infúzie. V ústave im zatemňujú prostredie. „V nemocnici máme klimatizované operačné sály, jednotky intenzívnej starostlivosti, Transplantačnú jednotku kostnej drene, Oddelenie urgentného príjmu, Neonatologickú kliniku intenzívnej medicíny, Kliniku detskej hematológie a onkológie, Dennú kliniku, Detskú kliniku anestéziológie a intenzivnej medicíny, čiastočne ostatné kliniky, laboratoriá, ambulancie a iné pracoviská,“ dodala Kamenická.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM