Správy

Horúci záver víkendu, pre Bratislavský kraj platí výstraha 2. stupňa

Na západnom a strednom Slovensku sa môžu v sobotu popoludní vyskytnúť búrky s krúpami. V nedeľu budú teploty atakovať vysoké hodnoty.

Ilustračný obrázok k článku Horúci záver víkendu, pre Bratislavský kraj platí výstraha 2. stupňa
Zdroj: TASR

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. Búrky s krúpami podľa meteorológov predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 – 85 km/h,” uvádza SHMÚ s tým, že intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

SHMÚ v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky, Žilinský, Banskobystrický kraj a okresy Rožňava a Poprad. Výstraha platí do 20.00 h.

Horúca nedeľa

2. stupeň pred horúčavami platí v nedeľu a v pondelok od 14:00 do 17:00. V okrese Bratislava sa očakáva MIESTAMI dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 °C.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM