Eliška Šándorová Rôzne

Po stopách legendárneho kozmonauta: V čom má prvenstvo Gagarinova ulica v Bratislave?

Pred 55 rokmi sa pozrel Jurij Gagarin na Zem z kozmu a odštartoval vesmírnu éru. Jeho meno nesú mnohé slovenské ulice, námestia i školy. Kde je najdlhšia a kde najkratšia „Gagarinka“ na Slovensku?

Ilustračný obrázok k článku Po stopách legendárneho kozmonauta: V čom má prvenstvo Gagarinova ulica v Bratislave?
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno si svet pripomenul okrúhle výročie letu prvého človeka do vesmíru. Sovietsky kozmonaut Jurij Alexejevič Gagarin sa dostal do kozmu na palube lode Vostok-1, keď mal 27 rokov. Stalo sa tak 12. apríla 1961 a z rodáka z dediny Klušino sa stal hrdina Sovietskeho zväzu.

Z Gagarina sa stal nástroj propagandy, legendárny letec absolvoval desiatky stretnutí a návštev. Zastavil sa v Košiciach, Bratislavu, naopak, vynechal.

Aký je vzťah našincov k legendárnemu kozmonautovi a čo majú viaceré slovenské mestá spoločné s Gagarinom?

Najdlhšia a najkratšia „Gagarinka“

Na ulici nesúcej meno svetoznámeho dôstojníka Zväzu sovietskych socialistických republík bývajú stovky Slovákov v devätnástich mestách a obciach!

Ako ďalej vyplýva z porovnania údajov na portáli oma.sk, najdlhšia Gagarinova ulica sa nachádza v Bratislave a meria zhruba šesť kilometrov. Naopak, najkratšiu „Gagarinku“, ktorá má 124 metrov, nájdeme na východe Slovenska v Trebišove.

Bratislavská „Gagarinka“ dostala meno podľa prvého muža vo vesmíre sedem rokov po tom, čo sa v marci 1968 počas cvičného letu na MiG-15 zrútil k zemi. Patrí k tým, ktoré „prežili“ pád komunizmu. Z karty ulice, čo nám poslala Iveta Kešeľáková z magistrátu, vyplýva, že ide o jej prvý názov.

Prečítajte si aj: Bratislavské legendy: Rodinný podnik v lesoparku na Kolibe funguje už desaťročia

Medzi najnehodovejšími

Bratislavská „Gagarinka“ patrí k najdôležitejším dopravným tepnám. Štvorprúdová výpadovka na diaľnicu D1 je síce dlhá niekoľko kilometrov, no medzi domácimi nepatrí medzi vyhľadávané lokality. “Na Gagarinovej ulici je prihlásených 39 Slovákov a dvaja Česi,“ zhrnula hovorkyňa mestskej časti Ružinov Marianna Šebová.

Keďže ide o frekventovaný úsek, ulica je miestom častých dopravných nehôd. V prvom polroku 2015 patrila dokonca do prvej trojky najnehodovejších. Zo štatistík vyplýva, že najviac havárií sa stalo na Račianskej ulici (13), nasledovala Gagarinova ulica (12) a trojku uzatvára Ružinovská ulica s 11 nehodami.

Východ verzus západ

Aj keď je v hlavnom meste najdlhšia „Gagarinka“, sovietsky kozmonaut vraj nikdy nebol v Bratislave. Podľa Jana Pešeka z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied nie je encyklopédii Slovenska žiadna zmienka o jeho návšteve v hlavnom meste.

Návštevou Jurija Gagarina sa môžu, naopak, pochváliť Košice. Svetoznámy letec sa počas návštevy východoslovenskej metropoly v roku 1966 zastavil na strednej odbornej škole zameranej na hutnícky priemysel.

Zrejme k tomu prispelo aj Gagarinove stredoškolské vzdelanie, keďže bol vyučený v odbore zlievač. V roku 1975 dostala škola po kozmonautovi meno.

Hoci sa kozmonautov let do vesmíru uskutočnil pred viac ako polstoročím, jeho známy citát je nadčasový: “Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, neničme ju!“

Prečítajte si aj: Čokoládový experiment mladého Slováka: Bude liekom proti vysokému tlaku aj zelený čaj?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM