Správy Samospráva

Po pešej zóne v Starom Meste "korzujú" autá: Problémom je táto pokazená vecička!

Vodičov, ktorí sa budú po pešej zóne pohybovať bez povolenia, môže pokutovať mestská, prípadne štátna polícia.

Ilustračný obrázok k článku Po pešej zóne v Starom Meste "korzujú" autá: Problémom je táto pokazená vecička!
7
Galéria
Zdroj: Cyklokoalícia

Opätovne poškodený a vyvrátený stĺpik pri vjazde do pešej zóny na Strakovej ulici v bratislavskom Starom Meste nemôže byť dôvodom na porušovanie dopravných predpisov. Zdôrazňuje to starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Reaguje tak na situáciu zvýšeného počtu áut v pešej zóne. Vodiči bez povolenia môžu dostať pokutu alebo „papuču“.

Pešia zóna alebo cesta?

„Každý vodič, ktorý vojde do pešej zóny a nemá na to povolenie, by mal byť sankcionovaný. A mal by si byť vedomý toho, že porušuje predpisy. Pešia zóna je označená značkou. Značky treba poznať bez ohľadu na to, či tam stĺpik je alebo nie je,“ uviedla Aufrichtová.

Problém nastal po tom, ako do stĺpika ovládaného mestskou políciou narazila v plnej rýchlosti šoférka, čím stĺpik vyvrátila zo základov. Došlo tým k poškodeniu centrálnej jednotky a mestská časť aktuálne čaká na dodanie nového zariadenia. „Stĺpik má talianskeho výrobcu, riadne vysúťaženého verejným obstarávaním. Dodávka náhradných dielov preto trvá,“ poznamenala Aufrichtová.

Urýchliť opravu mestská časť podľa nej nevie, ak jej to však zmluva dovolí, nie je vylúčené uplatniť si sankcie z omeškania.

Pokuty od polície

Vodičov, ktorí sa budú po pešej zóne pohybovať bez povolenia, môže pokutovať mestská, prípadne štátna polícia. Samospráva odkazuje, že v tomto smere žiadne kompetencie nemá, odvoláva sa aj na štatút hlavného mesta. Mestská časť zároveň nevylučuje, že pristúpi aj k sprísneniu platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN).

Na vstup do pešej zóny je potrebné si vybaviť povolenie vjazdu, vydáva ho Staré Mesto. Mestská časť v minulosti, počas núdzového stavu začiatkom roka, dočasne upravila podmienky vjazdu do pešej zóny. Dočasne bol povolený aj tým, ktorí povolenie, tzv. vjazdku, nemali.

Samospráva v čase nepriaznivého vývoja pandémie vyšla v ústrety tým, ktorí spustili donáškovú službu. Po krátkom čase však svoje rozhodnutie prehodnotila. Dôvodom bolo, že vodiči nerešpektovali podmienky a nezotrvali v centre len na nevyhnutný čas, čím sa centrum zmenilo na parkovisko. Aktuálny prípad poškodeného stĺpika pri vjazde do pešej zóny nie je ojedinelým.

Viac o doprave v Bratislave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM