Rôzne Správy

Po bratislavských lesoch behajú "pyžamkové" prasiatka. Čo robiť, keď sa s ich mamou stretnete zoči-voči?

Dôležité je, aby si dali pozor aj psičkári a v lese nepúšťali svojich zverencov „na voľno.“ Stretnutie s 200 kilogramovým kolosom by asi pre psíka dobre nedopadlo.

Ilustračný obrázok k článku Po bratislavských lesoch behajú "pyžamkové" prasiatka. Čo robiť, keď sa s ich mamou stretnete zoči-voči?
7
Galéria
Zdroj: TASR/DPA

V bratislavskom lesoparku a celých Malých Karpatoch môžete v súčasnosti stretnúť aj diviaka s mláďatami. Rozkošné štvornohé stvorenia v „pyžamkách“ sa túlajú po lese so svojou mamou, ktorá ich spúšťa z očí iba na krátky čas.

Stretnutie s diviakom

Diviaky sú aktívne najmä v noci a za súmraku, natrafiť na nich však môžete aj skoro ráno. Ak by vás toto mohutné zviera, ktoré môže vážiť až 250 kg začalo naháňať, vedzte, že dokáže bežať rýchlosťou až 50 kilometrov za hodinu. Prípady, kedy zaútočí sú však skôr výnimočné.

Stať sa to môže, ak natrafíte na choré alebo postrelené zviera, prípadne diviačicu, ktorá inštinktívne ochraňuje svoje mláďatá. Tie sa rodia práve teraz – od marca až do mája. Ak zbadáte mláďa, nikdy sa ho nedotýkajte, ani sa k nemu nepribližujte. Samica je určite niekde nablízku a stretnutie s ňou mohlo by to dopadnúť vo váš neprospech.

Znalci prírody a správania zvierat radia pri stretnutí s diviakom nerobiť prudké pohyby, nekričať a neutekať. Najlepšou voľbou je ticho a pokojne ustúpiť.

„Ak však začne zviera útočiť, utekajte. Vyliezť na strom alebo vyššie položené miesto je tiež rozumný nápad. Aj keby ste nenašli úkryt a museli utekať, je veľmi pravdepodobné, že prasa po chvíli zhodnotí, že nepredstavujete nebezpečenstvo a nechá vás na pokoji. Dôležitý faktor u samíc sú aj mláďatá – neopustia ich, takže ďaleko za vami nepobežia,“ radia odborníci na stránke Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Psičkári, pozor!

Dôležité je, aby si dali pozor aj psičkári a v lese nepúšťali psov behať „na voľno.“ Lovecké pudy vašich chlpáčov totiž môžu vyhrať nad poslušnosťou a ak zavetria diviaka, pobežia za ním. Stretnutie s 200 kilogramovým kolosom však určite pre psíka dobre nedopadne.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM