Tomáš Stupavský Rôzne

Po bratislavských koľajniciach sa už 50 rokov premáva legendárna električka T3

Ubehlo už presne pol storočie, keď 1. februára 1965 sa do prevádzky v Bratislave zaradili prvé električky typu Tatra T3 vyrobené podnikom ČKD Praha. Možno ste to ani nevedeli, ale práve Tatra T3 bola najviac vyrábaným typom električky na svete. Celkovo sa ich vyprodukovalo okolo 14-tisíc kusov.

Ilustračný obrázok k článku Po bratislavských koľajniciach sa už 50 rokov premáva legendárna električka T3
Zdroj: Dnes24.sk

Prvých 12 električiek Tatra T3 dostal bratislavský dopravný podnik na prelome rokov 1964 a 1965. Prvá jazda sa uskutočnila 1. februára 1965, keď linka číslo 4 sa vypravila na cestu z Jurajovho dvora k Slovenskému národnému divadlu.

Tatra T3 bola novinka, pretože jazdila bez sprievodcov. Možno staršia generácia si bude ešte pamätať, že prvých 15 rokov sa po tratiach premávali iba sólo vozne.

Až v roku 1980 sa po prvý raz v uliciach mesta objavili spriahnuté električky T3 a tak si ľudia pomaly zvykali na „dvojičky“. V ďalšom období modernizácia v ČKD Praha zaostávala, číže v priebehu 80-tych rokov 20. storočia sa opäť hromadne rozbehla výroba električiek T3 aj pre československý trh.

Prečítajte si tiež: Električka vyrobená špeciálne pre Bratislavu: Nové nízkopodlažné vozidlo začne jazdiť už na jar, odvezie viac ako 360 ľudí

Neskôr vznikol nový typ T3SUCS. Tých bolo do Bratislavy dodaných až 110. Električka T3SUCS zapríčinila, že v roku 1988 sa ukončila prevádzka zastaraného typu T2. V roku 2010 sa sólo súpravy stali definitívne minulosťou.

Stále ich je najviac

Ako uvádza portál imhd.sk prvé modernizácie, ktoré priniesli väčší komfort aj cestujúcim prebiehali od roku 1998. Vtedy sa pri kompletnej rekonštrukcii zmenil aj interiér električiek. Až do roku 2014 sa postupne ďalšie a ďalšie vozidlá premieňali na typ T3P. Vonkajší vzhľad týchto električiek sa s výnimkou farebného riešenia nezmenil, ale v interiéri sa namiesto pôvodných laminátových sedadiel vymenili čalúnené sedadlá.

Do električiek sa od roku 2003 postupne zavádzal optický informačný systém a akustické hlásiče zastávok.

V súčasnosti, počtom 132 kusov (66 súprav), majú T3 stále najväčšie zastúpenie medzi bratislavskými električkami. Avšak masívna obnova vozového parku bude sto percentne znamenať postupný zánik električkovej legendy.

Zdroj foto: Dopravný podnik Bratislava

električka T3
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM