Nina Táborská Rôzne

Električka vyrobená špeciálne pre Bratislavu: Nové nízkopodlažné vozidlo začne jazdiť už na jar, odvezie viac ako 360 ľudí

Na námestí Ľ. Štúra sa uskutočnila premiéra prvej novej električky, ktorú pre DPB odovzdala Škoda Transportation do skúšobnej prevádzky. Obojsmerná moderná elekrička ForCity Plus má obsaditeľnosť 356 cestujúcich a okrem iného je vybavená špeciálnym zariadením pre komunikáciu vodiča s nevidiacimi.

Ilustračný obrázok k článku Električka vyrobená špeciálne pre Bratislavu: Nové nízkopodlažné vozidlo začne jazdiť už na jar, odvezie viac ako 360 ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

Okrem brífingu, ktorého sa zúčastnil generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek, generálny riaditeľ Škoda Transportation Josef Bernard, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek, Denisa Žiláková – riaditeľka Sekcie OPD ministerstva dopravy a štátny tajomník Viktor Stromček, si počas dnešného predstavenia električku mohla na vlastné oči prezrieť aj verejnosť.

Zmluvu na dodávku pätnástich obojsmerných električiek ForCity Plus pre Bratislavu, v celkovej hodnote 39 miliónov eur, podpísal Dopravný podnik Bratislava so Škoda Transpotation ešte 18. júla 2013.

„Úspešne sme zrealizovali tri veľké obstarávania na nákup nových vozidiel primárne z prostriedkov EÚ. Hlavné mesto Bratislava tak získa nové jednosmerné a obojsmerné električky i nové trolejbusy,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ing. Ľubomír Belfi.

V čom sú nové električky jedinečné

Obojsmerné päťčlánkové elekričky ForCity Plus majú maximálnu obsaditeľnosť 356 cestujúcich. Nové električky poskytnú predovšetkým komfortné cestovanie, sú kompletne vybavené klimatizáciou, disponujú kamerovým systémom so šiestimi vnútornymi aj vonkajšími kamerami a so špeciálnym zariadením pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom.

Električky sú rovnako vybavené výklopovou plošinou pre ľudí so zníženou pohyblivosťou a takmer celá električka je koncipovaná ako nízkopodlažná. Ide o vozidlo zostrojené špeciálne pre Dopravný podnik Bratislava.

Verejnosti prístupné na jar

„Dnešok je významný deň pre mestskú hromadnú dopravu v Bratislave. Po mnohých desaťročiach je tu úplne nová električka, modernej koncepcie, ktorá predstavuje špičku v Európe. Dočkali sme sa jej po dvojročnom úsilí a vďaka nej sa električky stanú nosným prvkom verejnej dopravy,“ uviedol Ľubomír Belfi.

Ako ďalej uviedol, električka bude do prevádzky zaradená najskôr vo februári budúceho roka, postupne k nej pribudne ďalších 59 takýchto električiek. Skôr ako bude zaradená do prevázdky, musí najazdiť 10-tisíc kilometrov. Potom bude postupne každý mesiac dodávaných päť až šesť električiek.

Na skúšobnú prevádzku električku ForCity Plus s dĺžkou 32,5 metra pošlú do mesta na trate, kde jazdia aj ostatné električky. Dopravný podnik Bratislava bude pritom simulovať, že je plná cestujúcich.

„Električku zaťažíme buď pieskom alebo oceľovými obručami. Kapacita vozidla je 230 ľudí, priemerná hmotnosť cestujúceho je 80 kilogramov, čiže by tam mala byť záťaž asi 18400 kilogramov,“ vysvetlil riaditeľ úseku prevádzky a techniky DPB Bronislav Weigl.

Píše sa nová história

Nové obojsmerné vozidlá by mali obsluhovať novú trať do Petržalky. V prípade, že nebude ešte otvorená, budú sa objavovať napríklad na linke 4.

„Za všetkých v podniku Škoda Transportation môžem povedať, že toto je najkrajšia električka, ktorú sme doposiaľ vyrobili a som presvedčený, že veľmi doplní atraktivitu slovenskej metropoly,“ uviedol Josef Bernard.

„Keď bude jazdiť 60 takýchto električiek, spolu s novými trolejbusmi a rovnako 100 autobusmi, ktoré budú dodané do leta, nepôjde len o obnovu, ktorá nemá v histórii vozového parku obdobu, ale tiež sa skrášli samotné mesto,“ dodal na záver Belfi.

Podobne ako generáľny riaditeľ DPB, aj člen predstavenstva Martin Borguľa vníma zaradenie novej električky ako historický krok. „Tu sa píše celkom nová história a to najmä vzhľadom na to, že vôbec po prvýkrát sa podarilo využiť prostriedky z Eurofondov. Bratislavčania vďaka moderným vozidlám konečne budú môcť cestovať na úrovni európskeho štandardu. Ako člen dozornej rady DPB musím vyjadriť spokojnosť s manažmenstom podniku.“

V Bratislave by malo s európskym spolufinancovaním jazdiť celkovo 30 nových obojsmerných električiek Škoda 30T a 30 jednosmerných električiek Škoda 29T.

Tento rok má výrobca Škoda Transportation mestu podľa Weigla dodať ešte jednu novú obojsmernú električku.

Prvá nízkopodlažná električka v Bratislave
16
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM