ESL Rôzne Správy

Po Bratislave bude jazdiť obrí trolejbus: Kde ho chcú nasadiť?

Dopravný podnik Bratislava sa chystá otetovač ďalší hybridný trolejbus. Ide o jeden z najdlhších trolejbusov na svete.

Ilustračný obrázok k článku Po Bratislave bude jazdiť obrí trolejbus: Kde ho chcú nasadiť?
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Dopravný podnik Bratislava plánuje riešiť čoraz vyšší dopyt cestujúcich na linke 201 nasadením dlhších trolejbusov. Nové trojčlánkové, 24-metrové vozidlá by mali nahradiť doterajšie 19-metrové kĺbové trolejbusy.

Testovanie

Najbližšie podobne dlhé vozidlá jazdia v Linzi a vo viacerých švajčiarskych mestách. Keďže s takto dlhými, veľkokapacitnými vozidlami v Bratislave ešte nie sú skúsenosti, DPB pred vyhlásením súťaže na nákup nových vozidiel oslovil viacerých výrobcov so žiadosťou o možnosť testovania. V uliciach Bratislavy otestuje vozidlo výrobcu, ktorý na žiadosť reagoval pozitívne.

„Skúmať sa budú rôzne parametre vozidla. V prvom rade to bude prejazdnosť ulíc, odbočení a dĺžka zastávok. Dôležitá je tiež spotreba veľkokapacitného, trojčlánkového hybridu v bežnej premávke, pri nabíjaní počas jazdy aj počas státia. Zaujímavé bude aj porovnanie s 18-metrovým hybridom, ktorý DPB testoval koncom októbra,“ vraví hovorkyňa Dopravného podniku Ľubica Melcerová.

Preverovať sa budú napríklad aj vlastnosti pri jazde na trakčné batérie. V uliciach hlavného mesta ho otestuje na celej trolejbusovej sieti, no najmä na trase linky 201, kde sa bude hodnotiť aj dĺžka jazdného času v porovnaní so súčasnosťou. Testy sa uskutočnia výlučne bez cestujúcich.

Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM