Správy

Plavbu medzi Bratislavou a Gabčíkovom by mali obnoviť v najbližších dňoch

Plavba medzi Bratislavou a Gabčíkovom bola pozastavená od 20. januára. Voda bola plná veľkých krýh. Tento rok ju museli pozastaviť aj 11. januára, a to na tri dni.

Ilustračný obrázok k článku Plavbu medzi Bratislavou a Gabčíkovom by mali obnoviť v najbližších dňoch
4
Galéria
Zdroj: TASR

Plavbu na Dunaji medzi Bratislavou a vodným dielom Gabčíkovo by mohli obnoviť cez víkend, najneskôr začiatkom budúceho týždňa. Povedal to v piatok (3. 2.) Jozef Dúcz zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

Ľadoborce v akcii

Plavba bola v tomto úseku pozastavená od 20. januára. Voda bola plná veľkých krýh. Tento rok ju museli pozastaviť aj 11. januára, a to na tri dni. Ľadové kryhy totiž môžu urobiť škody na plavidlách a ohroziť posádku lodí.

Vodohospodári pracujú na sprístupnení toku. Predchádzajúce dni rozrúšali pomocou ľadoborcov veľké kryhy, oddnes ich prepúšťajú cez hať na obtoku stupňa Čunovo do starého koryta Dunaja. Ľadoborce budú činné aj po tieto dni. Ľad by mal mať teraz asi 15-centimetrovú hrúbku.

Na preplavenie plavebnými komorami podľa Dúcza čaká viacero lodí. „Pod stupňom Gabčíkovo čakajú dve nákladné lode, v Bratislave päť. V Maďarsku je viac plavidiel, ktoré by sa cez Slovensko chceli preplaviť do rakúskej Viedne,“ uviedol. Rakúšania plavbu nemajú zastavenú, Maďari ju majú na istom úseku obmedzenú. Nie však kvôli ľadu, je tam nízka hladina rieky.

Výnimočná zima

Tohtoročnú zimu označil Dúcz za výnimočnú. Ľad na Dunaji nie je vôbec obvyklý, zdôraznil. Opatrenia proti ľadu vo vode robili vodohospodári naposledy v roku 2012 a 2006. Dúcz zatiaľ nevie vyčísliť, „koľko ich táto zima bude stáť“.

Slovenský vodohospodársky podnik má vo flotile tri ľadoborce. Prvý z nich s názvom Brezno rozbíja ľady v prístavných bazénoch v Bratislave, plavidlo Krupina kotví v Čunove, ľadoborec Dunaj je zase v Komárne.

Obnovenie plavby na Dunaji
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM