Správy

Pozor! Protestné zhromaždenia a pochody obmedzia dopravu v Bratislave

V piatok a v nedeľu vyjdú do ulíc tisícky protestujúcich. Národný pochod za život, klimatický štrajk Univerzity Komenského, Klimaštrajk a Za slušné Slovensko obmedzia dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Pozor! Protestné zhromaždenia a pochody obmedzia dopravu v Bratislave
6
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave sa v nedeľu 22. septembra uskutoční Národný pochod za život, ktorý výraznejšie ovplyvní dopravu v okolí Námestia Slobody, kadiaľ budú účastníci pochodu prechádzať.

Dopravné obmedzenia

Treba preto počítať s dočasnými dopravnými obmedzeniami, ktoré sa dotknú vodičov, cestujúcej verejnosti MHD aj obyvateľov dotknutej lokality. Bratislava24.sk o tom informoval Peter Bubla, hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava.

Hlavné mesto v súvislosti s organizovaním Národného pochodu za život podniklo so zástupcami z Dopravného podniku Bratislava a Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave potrebné kroky a opatrenia ohľadne koordinovania dopravy a bezpečného priebehu podujatia. Samotný pochod má prebiehať v čase 14:30 – 17:00 hod. z Námestia slobody cez Námestie 1. mája, Hodžovo námestie, Štefánikovu, Leškovu, Čajkovského a Štefanovičovu späť na Námestie slobody.

Uzavreté ulice

V nedeľu 22. septembra bude od 10:00 hod. do 24:00 hod. uzavretá časť Námestia slobody, a to od križovatky ulíc Žilinská po križovatku ulíc Spojná. Rovnako bude uzavretá časť od križovatky ulíc Mýtna po križovatku ulíc Jánska.

V čase od 8:00 hod. do 17:00 hod. budú uzavreté Leškova ulica a Čajkovského ulica. Z tohto dôvodu treba rátať aj s dočasnými obmedzeniami na priľahlých uliciach.

Od 12:00 hod. do 18:00 hod. budú uzavreté ulice Námestie 1. mája v smere do Petržalky, Štefánikova ulica v smere na Hlavnú stanicu, Štefanovičova a celé Námestie slobody aj s priľahlými ulicami.

Obyvatelia Leškovej ulice aj Čajkovského ulice budú môcť počas víkendu parkovať na náhradnom parkovisku pod Hlavnou stanicou, keďže túto nedeľu od 8:00 hod. do 17:00 hod. bude zamedzený vjazd vozidiel do danej lokality (viď. Príloha).

Opatrenia v nadväznosti na plánovaný pochod a uzáveru Námestia slobody a ďalších úsekov pripravuje aj Dopravný podnik Bratislava, a. s.

Od približne 12.00 hod. do asi 17.00 hod. (a v niektorých prípadoch od začiatku premávky do polnoci) bude z tohto dôvodu vylúčená, presmerovaná aj operatívne riadená doprava.

Odklon liniek MHD

V čase dopravných obmedzení dôjde na základe operatívneho riadenia polície a pokynov Dopravného dispečingu k odklonom liniek a zdržaniu spojov a následne až do obnovenia štandardnej prevádzky dopravy (cca do 2 hodín od ukončenia podujatia) k nepravidelnostiam premávky v sieti električkovej dopravy (linky 1) a na linkách autobusov 80, 83 a 93 a trolejbusov 202, 203, 207, 208 a 212.

  • Linka 1 bude z Petržalky premávať zo Šafárikovho námestia cez Špitálsku, Krížnu a Vazovovu ulicu na prestupný terminál Blumentál, odkiaľ sa bude vracať do Petržalky cez Obchodnú, Námestie SNP a Štúrovu. Zastavovať bude na všetkých zastávkach.
  • Na linku 203 budú vypravené autobusy a premávka bude presmerovaná po odklonových trasách cez Americké námestie, Záhradnícku, Karadžičovu a Račianske mýto, resp. opačne tou istou trasou.
  • Linka 212 v smere jazdy na ŽST Železná studienka bude počas pochodu, resp. počas neprejazdnosti Štefánikovej ulice pre trolejbusy presmerovaná zo Záhradníckej ulice po Karadžičovej, Legionárskej a Šancovej a od zastávky Sokolská na Pražskej ulici sa napojí na svoju stálu trasu. V smere k Cintorínu Vrakuňa bude premávať bez zmeny.
  • Linka 202 bude presmerovaná na Hlavnú stanicu po rovnakej obchádzkovej trase ako linka 212.
  • Na linky 207 a 208 budú vypravené autobusy, ich trasa nebude zmenená.
  • Linka 31 bude skrátená po Kollárovo námestie a neobslúži prestupný terminál Blumentál.
  • Linka 39 bude z Mýtnej ul. v smere do Slávičieho údolia presmerovaná cez prestupný terminál Blumentál a Kollárovo námestie. V opačnom smere bude premávať cez Kollárovo námestie a Radlinského ul., kde sa od zastávky Blumentál napojí na svoju trasu. Rovnako bude v oboch smeroch do ukončenia obmedzenia cca. o polnoci z nedele na pondelok presmerovaná linka N55.
  • Počas pochodu budú obmedzené (zdržané) linky č. 83, 93 a 212 na Štefánikovej ul., pričom dispečing Dopravného podniku bude situáciu monitorovať a v prípade, ak to bude potrebné, môže prísť operatívne aj k obmedzeniu na linkách 202, 203, 207 a 208 premávajúcich cez Hodžovo nám.
  • Počas uzávery Štefánikovej ulice a zastávky Hodžovo námestie smer SAV bude táto zastávka presunutá o cca. 80 metrov skôr, t. j. pred svoju polohu, hneď za križovatku Suché mýto – Hodžovo námestie – Staromestská.
  • Na linku 80 budú v záujme posilnenia kapacity nasadené kĺbové autobusy a od 10.50 hod. do 19.38 hod. bude premávať mimoriadna kyvadlová linka X80, ktorá cestujúcich prepraví medzi zastávkami Údernícka, kúpalisko a Cintorín Petržalka. Vodiči tejto linky budú čakať na prestup cestujúcich z linky 80. Na linke bude k dispozícii nízkopodlažné vozidlo.

Posilnená kapacita

Pre prepravu účastníkov podujatia z Hlavnej stanice do Incheby, kde sa má od 10:00 hod. konať svätá omša, odporúča Dopravný podnik použiť linku 93 s výstupom na zastávke Aupark a peším presunom, prípadne linku 83 zo zastávky SAV na zastávku Aupark. Pre tento účel bude posilnená kapacita na linke č. 93 v smere Hlavná stanica – smer Petržalka Vyšehradská. Príchody vlakov sa očakávajú o 7:47, 8:42, 9:15, 9:47 a 10:00 hod.

V súvislosti s uvedenými opatreniami chceme poprosiť Bratislavčanov aj návštevníkov Bratislavy, ktorých dočasné obmedzenia v centre mesta v spojitosti s Národným pochodom za život ovplyvnia, o zhovievavosť a pochopenie.

Organizátorom 3. ročníka Národného pochodu za život sú Konferencia biskupov Slovenska a nezisková organizácia Kanet.

Protestné zhromaždenia

Počas piatku 20. 9. 2019 sú ohlásené ďalšie tri udalosti, pri ktorých môže dôjsť k obmedzeniu premávky MHD. Informuje o tom DPB, a. s. na svojom webe.

V teréne budú posilnené hliadky dispečingu DPB, a. s., ktorý bude na vzniknutú dopravnú situáciu reagovať operatívne – buď odkloní alebo skráti linky MHD v spolupráci s políciou.

Cca od 10:00 – 11:00 hod. je ohlásený klimatický štrajk Univerzitou Komenského v Bratislave zo Šafárikovho námestia cez Obchodnú ulicu až na Kollárovo námestie.

Cca od 11:00 – 13:00 hod. je avizovaný Klimaštrajk (Fridays For Future Slovensko), protestujúci sa majú zhromaždiť na Námestí Slobody, odtiaľ Banskobytrickou ulicou na Hodžovo námestie až na Palisády.

Cca od 18:00 – 20:00 hod. je ohlásený pochod Za slušné Slovensko pred Úradom vlády SR.

Národný pochod za život
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM