Rôzne

Petržalské terasy sa počas víkendu zmenia na verejný priestor plný života

Petržalské terasy počas najbližšieho víkendu ožijú kultúrou, umením aj zaujímavými a užitočnými diskusiami.

Ilustračný obrázok k článku Petržalské terasy sa počas víkendu zmenia na verejný priestor plný života
11
Galéria

Chátrajúce terasy panelákov pristavané k bytovým domom sú nielen estetickým problémom, ale najmä bezpečnostným. Smutný je aj pohľad na nevyužitý potenciál terás a priestorov po niekdajších prevádzkach, ktoré dnes zívajú prázdnotou.

Petržalské terasy

Petržalské terasy sú tŕňom v oku Petržalčanov roky rokúce. Sú zanedbané, chátrajú a padajúca omietka ohrozuje zdravie aj majetok okoloidúcich aj obyvateľov. Na mnohých zívajú prázdnotou priestory, ktoré by mohli slúžiť na komunitné či iné účely. Problémom sú ale nevysporiadané zložité majetkovo-právne vzťahy. Niektoré časti terás sú totiž vo vlastníctve mesta, ďalšie vlastnia bytové družstvá, prípadne súkromní vlastníci.

V piatok 27. septembra sa v Petržalke uskutoční nultý ročník terasovej slávnosti Konsepase naterase. Cieľom konferencie o terasách na terasách je spojiť ľudí, ktorým záleží na osude terás s kompetentnými, ktorí môžu ich súčasný stav zmeniť.

Akcia odštartuje už v piatok cyklojazdou Critical mass. Tá bude mať nielen špecifickú trasu, ale aj priebeh. Počas troch zastávok bude Peter Szalay z oddelenia architektúry historického ústavu SAV hovoriť o práve terasách. Program bude pokračovať koncertom a premietaním videomappingu s názvom „Ex-panzia“, ktorého autorom je mladý slovenský umelec Ľubomír Slovinský.

O problémoch treba hovoriť

Hlavný program začne v sobotu o 12:00 hod. piknikom na terase pred Domom kultúry Lúky. Od 12:30 hod. bude prebiehať komentovaná prechádzka terasami s Ivorom Švihranom, a o potenciáli nevyužitých priestorov na terasách vám porozpráva Juraj Horňák z MestoCity.

Od 14:00 hod. bude prebiehať diskusia, na ktorej sa zúčastnia zaujímaví hostia a odborníci vo svojom fachu: krajinný architekt Michal Marcinov, Andrea Froncová z BROZ, Ivo Páleník, zakladateľ občianske združenie go-ok, ktoré sa venuje monitoringu (bez)bariérovosti prostredia, Jozef Pecho zo SHMÚ, Petra Ježeková zo CEEV Živica, Mirek Karas z Metropolitného inštitútu Bratislavy a mnohí ďalší.

Počas celej akcie bude prebiehať zber dát a tvorba pocitových máp petržalských terás. Kompletný program nájdete TU.

Organizátormi akcie sú OZ Krasy terasy, Miestna knižnica Petržalka a Dom kultúry Lúky.

Petržalské terasové domy
11
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM