ESL Správy Samospráva

Petržalka znižuje zelený dlh: Vysadila desiatky stromov

Mestská časť Bratislava-Petržalka v jesennom období vysadila 82 kusov drevín v rôznych lokalitách.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka znižuje zelený dlh: Vysadila desiatky stromov
3
Galéria

Stromy sú dôležitou súčasťou života v meste. Samosprávy Petržalky si túto skutočnosť uvedomuje, a preto oddelenie životného prostredia vysadilo 82 kusov drevín počas jesene.

Ďalšia zeleň

Ďalej sa vysádzalo v rámci poslaneckých priorít v lokalite Lúky vďaky, kde pribudlo 6 stromov. Na tejto ploche sa od roku 2009 vysádzajú dreviny vždy 17. novembra, na výročie Nežnej revolúcie, venované ľudom kultúrneho a spoločenského života.

„Zo 6 vysadených drevín boli 4 dreviny ako náhrada za tie, ktoré sa v minulosti neujali. Lipa Dany Hermannovej a dub Petra Jaroša pribudli do zbierky stromov vďaky, a tým v tejto lokalite ukončili výsadbu. Do budúcnosti je záujem pokračovať v tradícii vysádzania stromov, ako prejav vďaky, ale už na inej parcele,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Ochrana

Ako uvádza vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Vašková Kasákova „vegetácia chráni mesto pred prehrievaním, zlepšuje kvalitu ovzdušia, redukuje prach, smog a hluk, zmierňuje následky prívalových dažďov a poskytuje útočisko pre živočíchy. Ďalším významným dôvodom, prečo sadiť stromy, je ich pozitívny vplyv na psychiku človeka.“

Súkromná materská škola Brilliant Stars v rámci projektu „Zasaď strom s Brilliant Stars“ oslovila niekoľko materských a základných škôl s ponukou spolupráce. Spolu venovali 5 MŠ a ZŠ 28 stromov, zeminu potrebnú na výsadbu a drevené koly na ukotvenie stromov. Výsadbu v areáloch, ktoré sú vo vlastníctve MČ, si zrealizovali svojpomocne oslovené MŠ a ZŠ v spolupráci s učiteľmi, rodičmi a žiakmi.

Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy v rámci projektu výsadby 10 000 drevín vysadil v katastrálnom území Petržalky 167 stromov.

„Nepriaznivá tohtoročná situácia nedovolila vysadiť všetky dreviny, ktoré malo oddelenie životného prostredia naplánované, a preto sa ich výsadba posúva do roku 2021. Pre zníženie rizika uschnutia drevín po výsadbe, budú v jarnom období aplikované zavlažovacie vaky (212 kusov), ktoré pomôžu stromom k rastu a zvýšia ich šancu na ujatie,“ dodáva vicestarostka Jana Hrehorová.

Mnohé zo zasadených drevín a kríkov boli zasadené ako náhrada za vyrúbanú zeleň. Náhradnú výsadbu sú povinní realizovať žiadatelia o výrub, ktorým je náhradná výsadba určená v rozhodnutí o výrube. Celkovo bolo v tomto roku na území Petržalky vysadených 283 kusov drevín.

Zeleň v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM