Samospráva

Petržalka prichádza s novými kritériami na prijímanie detí do škôlok

Samospráva pri navrhovaných kritériách vychádza zo štatistík z nedávnych zápisov detí.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka prichádza s novými kritériami na prijímanie detí do škôlok
8
Galéria
Zdroj: TASR

Petržalka prichádza s novými kritériami prijímania detí do materských škôl (MŠ) v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Pre budúci školský rok 2019/2020 by mali byť prednostne prijímané petržalské deti a tie, ktoré dovŕšili tretí rok veku. Rozhodovať by mala tiež spádovosť materskej školy. Ide však o odporúčané kritériá, keďže zákonnú kompetenciu rozhodovať o prijímaní detí majú výhradne riaditeľky škôlok.

Príjmu okolo 850 detí

Samospráva pri navrhovaných kritériách vychádza zo štatistík z nedávnych zápisov detí. Podľa nich podalo 1620 rodičov 2870 žiadostí, pričom petržalských detí je z toho okolo 1330. Samospráva pritom predpokladá, že na voľné miesta v materských školách by k začiatku nového školského roka vedela prijať okolo 850 detí.

„Vychádza to tak, že na jedno miesto máme dve deti, čo nevyzerá vôbec dobre. Ak by sa prijímali len petržalské deti a iba tie, ktoré budú mať k 1. septembru tri roky, tak na 850 voľných miest by nám pripadalo 950 detí. To znamená, že skoro deväť z desiatich detí by sme vedeli prijať, čo už neznie až tak hrozivo,“ skonštatoval v utorok na tlačovej konferencii starosta Petržalky Ján Hrčka.

Vedenie mestskej časti už v tejto súvislosti poslalo riaditeľkám všetkých materských škôl list s predmetnými odporúčanými kritériami. Šéf petržalskej samosprávy si však je zároveň vedomý, že či budú riaditeľky tieto pravidlá dodržiavať, a budú prijímané len petržalské deti, garantovať samospráva nevie.

Rozširujú kapacity

Rozhodovanie o prijatí, respektíve neprijatí dieťaťa do škôlky je kompetenciou len riaditeľov týchto predškolských zariadení. „Niektoré riaditeľky hovoria, že chápu potreby a budú to rešpektovať, niektoré hovoria, že je to len v ich kompetencii," poznamenal Hrčka.

Mestská časť plánuje zároveň aj naďalej rozširovať kapacity materských škôl. Najrýchlejším a najlacnejším riešením sa javí rozširovanie o voľné kapacity priamo v existujúcich škôlkach, napríklad aj využitím niekdajších školníckych bytov.

Miestnemu zastupiteľstvu by mohli byť na budúci mesiac predložené aj ďalšie možnosti, napríklad nadstavby či prístavby, prípadne využitie priestorov v školských budovách, v ktorých v súčasnosti pôsobia iné subjekty. Samospráva chce taktiež naďalej motivovať učiteľov, či už možnosťami ubytovania, alebo náborovým príspevkom.

Deti
8
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM