Správy Samospráva

Novú škôlku v Petržalke na Turnianskej ulici otvoria až v roku 2021

Začiatok prác odhaduje miestny úrad na september tohto roka. Rekonštrukčné práce by mali trvať sedem mesiacov, ukončenie je predbežne naplánované na marec 2020.

Ilustračný obrázok k článku Novú škôlku v Petržalke na Turnianskej ulici otvoria až v roku 2021
8
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Otvorenie budúcej materskej školy (MŠ) na Turnianskej ulici v Petržalke sa opäť posúva. Vzniknúť má v zrekonštruovaných nevyužívaných priestoroch v jednom z krídel základnej školy. Pôvodne mala byť škôlka otvorená vlani v septembri, neskôr sa termín zmenil na január 2019.

Až v roku 2021

Najnovšie samospráva uvádza prijímanie detí do novej škôlky so štyrmi triedami s kapacitou viac ako 80 miest k 1. septembru 2021.
Presúva sa totiž aj samotný začiatok rekonštrukčných prác. Mestská časť bola síce úspešná v predchádzajúcej výzve Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na nenávratný finančný príspevok, ktorý mal pokryť časť nákladov.

Od uzatvorenej zmluvy však ministerstvo neskôr odstúpilo. Mestská časť sa tak o peniaze uchádza v rámci aktuálnej výzvy znova.

Pozemky sú vysporiadané

„Odstúpenie od zmluvy zo strany ministerstva bolo z dôvodu existencie záložného práva na nehnuteľnostiach, na ktorých sa mal predmetný projekt realizovať. Čím prišlo k nesplneniu podmienok poskytnutia príspevku v rámci predmetnej výzvy,“ uviedla Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Potvrdil to aj rezort pôdohospodárstva.

„Pozemok, na ktorom sa mala realizovať rekonštrukcia základnej školy, bol zaťažený právom tretej osoby, čo je v rozpore s podmienkami stanovenými v príslušnej výzve,“ poznamenal Michal Feik z ministerstva.

V súčasnosti mestská časť podotýka, že majetkovo-právne vzťahy v rámci predmetných pozemkov má už usporiadané. „Pozemky, v rámci ktorých má byť projekt realizovaný, sú vo vlastníctve žiadateľa, mestskej časti,“ doplnila Halašková. V prípade pozemkov, ktoré sú v súkromnom vlastníctve právnických osôb, disponuje mestská časť platnou zmluvou o zriadení vecného bremena a zároveň platným súhlasom vlastníkov pozemkov s projektom.

Začiatok prác odhaduje miestny úrad na september tohto roka. Rekonštrukčné práce by mali trvať sedem mesiacov, ukončenie je predbežne naplánované na marec 2020.

Cez verejné obstarávanie vybrala medzičasom mestská časť aj dodávateľov prác. Jeden z nich má mať na starosti rekonštrukciu a energetickú hospodárnosť budovy, druhý výstavbu detského ihriska v areáli novej škôlky. Po dokončení prác a kolaudácii by mala byť materská škola zaradená do siete škôl a školských zariadení.

Ilustračné foto

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Nová škôlka na Vyšehradskej
8
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM