Samospráva

Petržalka plánuje rozširovať kapacity strediska sociálnych služieb

Bratislavská Petržalka chce rozšíriť priestory a poskytované služby strediska sociálnych služieb.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka plánuje rozširovať kapacity strediska sociálnych služieb
Zdroj: TASR

Miestna samospráva by však v tejto súvislosti nemala rekonštruovať objekt strediska na Vavilovovej ulici, čo bol jej pôvodný plán ešte z minulého roka, ale obnoviť na tieto účely plánuje nevyužívaný objekt bývalej materskej školy na Hrobákovej ulici.

Rozširovanie kapacít

Jedna jeho časť je v správe hlavného mesta, druhá v správe ministerstva vnútra. „Už sme požiadali o zverenie obe inštitúcie,“ povedala Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Vyplýva to aj z uznesenia ostatného rokovania miestneho zastupiteľstva.

Poslanci ním zobrali tento zámer ako novú alternatívu rozširovania kapacít pre petržalských seniorov na vedomie, poverili starostu Vladimíra Bajana o rokovania s oboma predmetnými inštitúciami a zároveň si vyžiadali informáciu o možnom riešení finančnej otázky celého projektu.

Pôvodným zámerom mestskej časti bola dvojetapová rekonštrukcia priestorov strediska na Vavilovovej ulici s odhadovanou sumou okolo 850-tisíc eur. Cieľom bolo najmä odstránenie chýb, ako napr. stiesnené a obmedzujúce priestory či zabezpečenie dodržiavania platných predpisov. V neposlednom rade malo ísť o skvalitnenie prostredia a vytvorenie zázemia pre klientov na výkon rôznych terapií a aktivít, ako je biblioterapia, muzikoterapia, arteterapia, aromaterapia, pohybová a pamäťová rehabilitácia či rôzne relaxačné činnosti.

Kapacity

Medzičasom ale vstúpila do platnosti nová vyhláška ministerstva zdravotníctva. Tá podľa prednostu petržalského miestneho úradu Miroslava Štefánika hovorí o požiadavkách na vnútorné prostredie takýchto budov a zásadným spôsobom mení požiadavky na priestorové rozloženie a potreby klientov, ktorí sú v takýchto zariadeniach.

Keď sa zohľadní táto vyhláška, tak zistíme, že plánované zvýšenie kapacity, ktoré sme predpokladali na Vavilovovej ulici nebude, alebo bude minimálne,“ skonštatoval Štefánik s tým, že obnova priestorov na Vavilovovej len pre splnenie požadovaných hygienických noriem a bez navýšenia miest pre klientov, ktorí takúto službu potrebujú, by nemala veľký ekonomický význam.

Denný stacionár

Aj to bol podľa neho jeden z dôvodov, prečo sa prišlo s návrhom na rekonštrukciu iných priestorov pre potreby Strediska sociálnych služieb Petržalka, práve s dôrazom na rozšírenie kapacít. Ak by sa zámer podarilo zrealizovať, do nových priestorov by sa presunuli všetky existujúce zariadenia na Vavilovovej ulici, teda Zariadenie opatrovateľskej služby a Domov pre rodičov a deti.

Okrem zvýšenia počtu miest by sa mohla zároveň podľa Štefánika zriadiť nová služba, a to denný stacionár pre 15 klientov a vytvoriť priestor pre prepravnú službu, s ktorou v rámci komunitného plánu počíta samospráva na budúci rok.

Čo by sa stalo s priestormi na Vavilovovej ulici, ktoré má v súčasnosti stredisko sociálnych služieb, a sú v správe mestskej časti, zatiaľ nie je známe. Okrem strediska v objekte sídli aj súkromná materská a základná škola a klub modernej gymnastiky. Podľa dôvodovej správy materiálu predloženého na ostatné miestne zastupiteľstvo prejavili údajne oba subjekty záujem o odkúpenie užívaných priestorov od hlavného mesta a nie je vylúčené, že by sa z niekto z nich chcel rozšíriť aj do ďalších priestorov, teda tých, ktoré patria mestskej časti. Tá by mohla vygenerovať z predaja časť finančných prostriedkov, otvorená je otázka úveru či čerpania eurofondov, ak by bola vypísaná vhodná výzva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM