Eva Sládková Správy Samospráva

V Bratislave je štvrť milióna bytov. Najviac v Petržalke a v Ružinove

Údaje o počte bytov slúžia napríklad pre analýzy územného plánovania a dopravné modely.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave je štvrť milióna bytov. Najviac v Petržalke a v Ružinove
3
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Počet bytov a množstvo ľudí, ktorí v nich bývajú, je však zaujímavým údajom aj pre podnikateľov. Môžu im pomôcť pri upresnení biznis plánov.

Bosákova a Osuského

Kde je teda v Bratislave najvyššia koncentrácia bytov?

„Najviac bytov, až 1 073 v gride 250×250 metrov, je v Petržalke v oblasti ulíc Bosákova a Osuského. V poradí druhý grid podľa početnosti bytov je vo Vrakuni, tretí opäť v Petržalke, štvrtý v Dúbravke a piaty v Novom Meste,“ približuje vedúci oddelenia dátovej politiky a analýz bratislavského magistrátu Pavol Škápik. Tieto údaje slúžia napríklad aj pre dimenzovanie novej parkovacej politiky.

Takmer štvrť milióna bytov

V hlavnom meste je podľa dostupných údajov k dispozícii 223-tisíc bytov v bytových a rodinných domoch. Najviac z nich, 48 600, sa nachádza v najväčšej mestskej časti Petržalka. Hneď za ňou nasleduje Ružinov s takmer 45-tisíc bytmi, Nové Mesto a Staré Mesto majú približne po 24-tisíc bytov. Najmenej bytov je v mestských častiach Devín (650) a Čunovo (480).

Počet obyvateľov

Oblasti Bratislavy, kde je najvyšší počet bytov, sa čiastočne prekrývajú s oblasťami, kde je aj najvyšší počet obyvateľov. Takýto prienik možno nájsť najmä v Petržalke v spomínanej oblasti ulíc Bosákova, Gessayovej a Osuského, ale aj v Dúbravke v okolí Saratovskej a Trhovej.

Podľa dát štatistického úradu pripadá na jeden byt v Bratislave 1,94 trvalo bývajúceho obyvateľa, podľa odhadu počtu obvykle bývajúcich obyvateľov Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií je to však už 2,5 človeka na jeden byt. Aj preto magistrát kvôli vyššej kvalite pracuje pri územnom plánovaní či plánovaní dopravy s rôznymi zdrojovými údajmi, aby kvalita výstupov a poskytovaných služieb bola čo najvyššia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM