Kultúra

Parný rušeň Albatros sa v sobotu opäť vydá na MDD jazdu

Tentoraz vyrazí vlak z Bratislavy a zastaví v staniciach Pezinok, Trnava, Leopoldov, Nové Mesto nad Váhom, Žilina a Vrútky.

Zdroj: YouTube.com

Milovníci parných lokomotív a cestovania si opäť prídu na svoje. Parný rušeň s označením 498.104 Albatros sa aj tento rok vydá na mimoriadnu jazdu pri príležitosti nedávneho Medzinárodného dňa detí (MDD). Tá je naplánovaná na sobotu (8. 6.) so štartom z bratislavskej hlavnej stanice.

Z Bratislavy do Vrútok

„Trasa MDD vlaku sa mení každý rok podľa zaujímavostí, ktoré sú v danom roku k dispozícii. Tentoraz vyrazí vlak z Bratislavy a zastaví v staniciach Pezinok, Trnava, Leopoldov, Nové Mesto nad Váhom, Žilina a Vrútky,“ uviedol František Šiller z klubu Albatros s tým, že v súprave vlaku bude zaradený aj tanečný vozeň a historický reštauračný vozeň.

Vlak bude následne pokračovať do areálu SIM, čo sú bývalé vojenské sklady. Nachádzajú sa tam Hasičské múzeum s množstvom techniky, nová korčuliarska dráha, miesta na opekanie a piknik, minizoo, železničné múzeum a železniční modelári.

Najväčší parný rušeň

Tento rok sú naplánované ešte ďalšie tri mimoriadne jazdy. Prvou bude trojdňový výlet do Hronca na Čierny Balog. Nasledovať bude Narodeninová jazda k výročiu 65. narodením spomínaného parného rušňa a poslednou jazdou bude tradičná mimoriadna Mikulášska jazda s Albatrosom.

„Tento rok chceme šťastne osláviť spomínané narodeniny. No v budúcom roku máme pripravené veľmi zaujímavé výlety nielen po Slovensku,“ doplnil Šiller.

Parný rušeň 498.104 Albatros bol odovzdaný 24. 12. 1954, vyrobený bol ako 12. v poradí z 15-kusovej série. Je jediným prevádzkyschopným rušňom svojho druhu. Ide o najväčší, najťažší a najrýchlejší parný rušeň vyrobený v Československu.

Rušeň prešiel v minulosti väčšou generálnou opravou, počas nej bol úplne rozobratý a nanovo postavený. Práce trvali tri roky a ukončené boli v roku 2009. Jediná časť, ktorá vtedy ostala pôvodná z roku 1954, boli rozperky. Tie sa kompletne vymenili v roku 2017.

FOTOOBJEKTÍVOM: Takýto krásny parný vlak prechádzal Trnavou
20
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM