han Rôzne

Parkujete v Bratislave? PRIPRAVTE sa na vyššie CENY ročnej rezidentskej karty!

Cena ročnej rezidentskej karty za prvé auto v rámci systému regulovaného parkovania (PAAS) v Bratislave by sa mohla v budúcnosti zvýšiť.

Ilustračný obrázok k článku Parkujete v Bratislave? PRIPRAVTE sa na vyššie CENY ročnej rezidentskej karty!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Vyplýva to z vyjadrení šéfa bratislavskej dopravnej komisie a zároveň starostu Jaroviec Jozefa Uhlera pre TASR. V súčasnosti za túto kartu zaplatí rezident 39 eur.

„Komisia dopravy navrhovala zvýšenie cien rezidentských kariet, a to prvej karty z 39 na 59 eur. Vedenie mesta si tento návrh neosvojilo, ale dohodli sme sa, že sa v blízkej dobe k tomu vrátime,“ uviedol Uhler.

Postoju mesta, ktoré nechce robiť nepopulárne opatrenia naraz, rozumie, myslí si však, že sa im v budúcnosti nevyhne.

Pridali sa aj občania

Zvýšenie cien žiadali aj viaceré občianske združenia zaoberajúce sa verejnou mobilitou. Opakujúce sa pripomienky na túto tému priznalo nedávno aj hlavné mesto pri schvaľovaní nového všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní motorových vozidiel.

„Potenciálne zvýšenie úhrady za parkovanie bude predmetom úpravy budúcej novelizácie všeobecne záväzného nariadenia,“ skonštatoval v materiáli magistrát.

Na ceny niektorých kariet poukázali aj občania. Ceny za rezidentské karty sa im zdajú prinízke, a to aj s ohľadom na avizované zvyšovanie cestovného v Bratislavskom kraji o 20 percent. Cena prvej rezidentskej karty je totiž 39 eur, druhej 150 eur, tretej 500 eur na rok a byt.

Cena ročného predplatného cestovného lístka vo verejnej doprave v Bratislavskom kraji sa má od júla zvýšiť z doterajších 199 na 239 eur. Dlhodobou snahou mesta je pritom dostať ľudí z áut do verejnej dopravy.

Reč aj o MHD

Zvýšenie cestovného pre takmer všetky lístky o 20 percent odôvodňuje hlavné mesto výpadkami v príjmoch pre prijaté zákony, rast cien a infláciu. Aj podľa Uhlera je to nevyhnutým krokom. Pripomína, že verejná doprava je závislá od energií. Pri podpore MHD je podľa neho nevyhnuté hľadať balans medzi atraktivitou a cenou.

„Ak v čo najväčšej miere zachováme intervaly spojov a linky, tak verejná doprava ostane pre ľudí aj po úprave cien stále výhodná,“ poznamenal Uhler.

Aj v Karlovej Vsi

Zvýšeniu cien rozumie aj starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, podľa ktorej nejde v prípade ročnej električenky o výrazné zvýšenie. Cestujúci po novom zaplatí za ňu mesačne viac približne o 3,3 eura. Skôr je podľa nej potrebné myslieť na niektoré skupiny cestujúcich, pre ktoré by mala zostať verejná doprava bezplatná. Ide najmä o starších Bratislavčanov a zdravotne znevýhodnené osoby.

„Čo sa týka PAAS, je potrebné si uvedomiť, že rezidentská karta je len základným poplatkom, od ktorého sa bude odvíjať cena parkovania v rezidentských zónach,“ povedala pre TASR Čahojová.

Reakcia Chrena

Predseda regionálneho zduženia bratislavských mestských častí a starosta Ružinova Martin Chren pripomína, že Bratislava v porovnaní s inými hlavnými mestami nie je dofinancovaná. „Máme niekoľkonásobne menej peňazí na jedného obyvateľa ako má Brno, a to nehovorím o Prahe alebo Viedni,“ uviedol pre TASR. Problém vidí aj v tom, že dopravné podniky vo vlastníctve miest nemohli čerpať finančnú pomoc počas pandémie.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM