Správy Samospráva

Parkovanie na Židovskej? Na ulicu v centre mesta sa vráti 11 parkovacích miest

Pôvodne sa v tejto lokalite nachádzalo 44 parkovacích miest. Ide o kompromisný návrh, nakoľko Mestská časť Staré Mesto niekoľkonásobne porušila práva obyvateľov dotknutej ulice.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie na Židovskej? Na ulicu v centre mesta sa vráti 11 parkovacích miest
6
Galéria

Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová po rokovaní s petičným výborom prinavrátila 11 parkovacích miest na Židovskú ulicu. Reagovala tak na protest prokurátora a stanovisko Verejnej ochrankyne práv. Pôvodne sa v tejto lokalite nachádzalo 44 parkovacích miest. Ide o kompromisný návrh, nakoľko Mestská časť Staré Mesto niekoľkonásobne porušila práva obyvateľov dotknutej ulice.

Porušenie práv obyvateľov

Opomínanie práv účastníkov konaní bola Aufrichtovej bežná prax bývalého starostu. Rozhodnutie o znovuzavedení 11 parkovacích miest nie je moje svojvoľné roz­hodnutie.

"Malo sa to celé riešiť inak – riadnou participáciou. Porušenie práv obyvateľov Židovskej úradom Starého Mesta, treba odčiniť aspoň parkovaním. Zložila som sľub, že budem dodržiavať zákony. Pre moje pôsobenie bude dodržiavanie zákonov zaväzujúce. Inak sa začnú zvádzať zbytočné boje, prebiehajú súdy a nakoniec je nutné dať vec a danie do právneho stavu. Toľko zbytočnej energie. Mohla byť investovania ďaleko lepšie,“ povedala Aufrichtová.  

Stanovisko ombusmanky

Ombudsmanka Mária Patakyová vo svojom vyjadrení konštatovala, že protiprávnou revitalizáciou Židovskej ulice došlo k porušeniu práv obyvateľov ako účastníkov stavebného konania, k porušeniu stavebného zákona, k zmareniu účelu petície a k porušeniu základného práva na súdnu a inú právnu ochranu.

Ombudsmanka ďalej vo svojom stanovisku odporučila, že je v záujme primeranej ochrany práv a právom chránených záujmov obyvateľov opätovne sa zaoberať otázkou primeranosti rozsahu zrušenia parkovacích kapacít na Židovskej ulici.

Obmedzujúci zákaz

Kontrolovaný prejazd a zákaz parkovania na Židovskej ulici výrazne komplikuje obyvateľom bežný život, ako napríklad vynášanie smetí pešo do 300 metrov vzdialených nádob, vykladanie nákupov, či príchod pohotovostných vozidiel. Židovská ulica je podľa starostky široká a zmestia sa tam všetci – chodci, cyklisti aj parkovanie.

„Vôbec pri tom nepochybujem, že o desať-dvadsať  rokov nastane prirodzene požiadavka od samotných obyvateľov o vylúčenie statickej dopravy z územia, pretože doba sa výrazne posúva v oblasti mobility a jej foriem,“ uzavrela starostka Starého Mesta.

Židovská ulica s novou dlažbou (november, 2017)
6
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM