Rôzne Správy

Ťažko zdravotne postihnutým pomôže pri parkovaní projekt eParkovanie

Užitočný projekt prinesie mobilnú aplikáciu, ktorá bude držiteľov ŤZP preukazov navigovať na voľné miesto.

Ilustračný obrázok k článku Ťažko zdravotne postihnutým pomôže pri parkovaní projekt eParkovanie
Zdroj: pixabay

Pri riešení problémov s parkovaním pre ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) má pomôcť národný projekt eParkovanie osôb s ŤZP za viac ako deväť miliónov eur. Mobilná aplikácia by im mala ukázať obsadenosť zvoleného parkoviska a navigovať ich na voľné miesto. Informoval o tom Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Nájde voľné miesto

Projekt z dielne DataCentra elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS) má priniesť mobilnú aplikáciu, ktorá bude držiteľov ŤZP preukazov navigovať na voľné miesto. Navigácia by mala fungovať vďaka 5500 senzorom, ktoré budú sledovať obsadenosť parkovísk. Úrad doplnil, že riešenie bude otvorené aj pre napájanie súkromných parkovísk, ktoré budú mať vlastné senzory.

Projekt má pomôcť aj pri zamedzení zneužívania parkovacích preukazov a neoprávnenému parkovaniu na vyhradených miestach. „Ak niekto bez preukazu zaparkuje na mieste vybavenom senzorom, pracovníci mestského či obecného úradu sa to dozvedia online a budú môcť vyslať na miesto mestskú políciu. Súčasťou parkovacieho preukazu pre osoby s ŤZP by sa mali stať aj tokeny – aktívne identifikačné prvky v podobe plastových kariet, ktoré do značnej miery obmedzia falšovanie preukazov,“ vysvetlil úrad.

Zistí vyťaženosť parkovísk

eParkovanie by malo tiež generovať štatistické údaje, ktoré chce úrad využiť na lepší manažment parkovacích miest, ale aj ako podklad pre úpravu legislatívy. Vďaka dátam zo senzorov by mohli úradníci presne poznať vyťaženosť parkovacích miest pre ŤZP a podľa toho ich spravovať.

Toto riešenie chce úrad najskôr otestovať v rámci pilotného projektu v troch vybraných mestách, ktoré budú reprezentovať veľkostné kategórie 30, 50 a 80-tisíc obyvateľov. Vyberať budú mestá, kde podľa samospráv najčastejšie dochádza k zneužívaniu vyhradených miest. „Ktoré mestá to budú, by malo byť známe od polovice nasledujúceho roka,“ doplnil.

Pilotný projekt chcú spustiť do konca roka 2019. V ostrej prevádzke by sa do neho mohlo zapojiť podľa úradu približne 150 miest a obcí. Úrad avizoval, že záujem už potvrdilo viac ako 50 miest.

Na projekte spolupracoval ÚPVII so zástupcami Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR, Asociácie organizácie zdravotne postihnutých občanov v SR, Organizácie muskulárnych dystrofikov, s úradom Komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, so Slovenským zväzom telesne postihnutých aj s náčelníkmi mestskej polície.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM