Správy

Parkovacia politika zostáva naďalej v platnosti len na papieri

Počas rokovania o parkovej politike sa stalo mestské zastupiteľstvo neuznášaniaschopné.

Ilustračný obrázok k článku Parkovacia politika zostáva naďalej v platnosti len na papieri
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

O spustení celomestskej parkovacej politiky v Bratislave vo štvrtok mestskí poslanci opäť nerozhodli. Počas rokovania o tomto bode sa stalo mestské zastupiteľstvo neuznášaniaschopné.

Zrušené zastupiteľstvo

Dostatočný počet poslancov sa v rokovacej sále nezišiel ani po prestávke, zastupiteľstvo preto primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal prerušil. Parkovacia politika tak platí naďalej od decembra 2016 zatiaľ len na papieri.

Poslanci stihli vo štvrtok schváliť novelu všeobecného záväzného nariadenia (VZN) o parkovaní. Návrh dodatku, ktorý upravuje deľbu kompetencií hlavného mesta a bratislavských mestských častí vo veci užívania komunikácií, však pre neuznášaniaschop­nosť zastupiteľstva nie. Primátor uviedol, že je to už asi siedmykrát, čo sa o zavedenie regulácie v parkovaní do praxe pokúša.

„Veľmi ma mrzí, že je to tá istá skupina poslancov, ktorá hrubo zneužíva rokovanie zastupiteľstva pre osobné politické kampane a paralyzuje takto rozvoj Bratislavy. Všetci videli, že tam boli, oni sa však nezaregistrovali a zablokovali ďalšie rozhodovanie zastupiteľstva, na konci ktorého by mohol byť schválený štatút a parkovacia politika,“ povedal Nesrovnal.

Ako podotkol, bude postupovať v zmysle rokovacieho poriadku i podľa zákona a oznámi, kedy bude zastupiteľstvo pokračovať v rokovaní ďalej.

Záchytné parkoviská

Kritikom pripravenej parkovacej politiky je najväčší poslanecký Bratislavský klub. Magistrátu vyčíta, že nie sú ešte vybudované záchytné parkoviská a na zavedenie regulácie v parkovaní nie je dostatočne pripravená ani MHD. Takúto parkovaciu politiku považuje len za novú daň. Klub predpokladá, že zavedenie parkovacej politiky sa presunie až do budúceho volebného obdobia.

„Necelý polrok pred voľbami mestské zastupiteľstvo nerokuje tak, ako by malo. Myslím si, že to spôsobuje chronické porušovanie rokovacieho poriadku. Keďže schôdzu vedie primátor alebo viceprimátori, tak nesú za to hlavnú zodpovednosť,“ povedala členka Bratislavského klubu, mestská poslankyňa Dana Čahojová. Obyvatelia by si podľa nej mali lepšie všímať, čo sa deje za stenami Primaciálneho paláca.

Parkovacia politika platí od decembra 2016 zatiaľ len na papieri. Aby sa nové pravidlá parkovania v Bratislave stali realitou, je potrebné prijať dodatok štatútu hlavného mesta. Voči VZN o parkovaní podal prokurátor protest, mesto preto pristúpilo k novelizácii nariadenia, ktorú poslanci vo štvrtok odsúhlasili.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM