Rôzne

Rekonštrukcia Panenskej ulice: Dizajn manuál verejných priestorov vstúpi do platnosti

Dôvodom vypracovania dizajn manuálu bol fakt, že samospráva doteraz riešila každé verejné priestranstvo jednotlivo, v tomto prípade chce zrevitalizovať celú štvrť ako celok.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Panenskej ulice: Dizajn manuál verejných priestorov vstúpi do platnosti
4
Galéria

Manuál verejných priestorov pre Panenskú ulici a okolie v bratislavskom Starom Meste, ktorého cieľom má byť revitalizácia územia, vstúpi oficiálne do platnosti. Rozhodli o tom tento týždeň staromestskí poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Rekonštrukcia Panenskej

„Manuál verejných priestorov je prvý participatívne pripravený materiál v spolupráci s obyvateľmi. Som rada, že sa posúvame do ďalšej fázy, ktorou je príprava projektov a ich následná realizácia. Je to živý dokument, s ktorým budeme ďalej pracovať,“ uviedla staromestská starostka Zuzana Aufrichtová.

Manuál sa bude implementovať ako záväzný podklad pri rekonštrukciách ulíc v predmetom území. Má byť nástrojom samosprávy vedúcim ku kvalitatívnej premene uličných priestorov v riešenej oblasti a k zjednoteniu výrazu uličných priestorov. Záväzný bude predovšetkým pre investičné oddelenie mestskej časti, pre investorov v riešenej oblasti bude smerný.

Mestská časť plánuje rekonštrukciu jednej z ulíc, ktorá patrí do záujmového územia manuálu. „Zatiaľ nie je rozhodnuté, o ktorú ulicu pôjde. Tento projekt rekonštrukcie bude slúžiť na overenie použitia manuálu v praxi,“ podotýka Aufrichtová. Poslanecký zbor v tejto súvislosti nedávno schválené finančné prostriedky na tvorbu projektových dokumentácii rekonštrukcii miestnych komunikácii v predmetnom území.

Obnova celej štvrte

Dôvodom vypracovania dizajn manuálu bol fakt, že samospráva doteraz riešila každé verejné priestranstvo jednotlivo, v tomto prípade chce zrevitalizovať celú štvrť ako celok. Jeho vypracovaniu predchádzal proces participácie s miestnymi občanmi, s odborníkmi na dopravu, verejný priestor či urbanizmus, ale aj pamiatkarmi.

Predmetné územie je v tomto prípade ohraničené ulicami Palisády, Pilárikova a Svoradova, a tiež Hodžovým námestím. Riešené územie obsahuje ulice Panenská, Podjavorinskej, Štetinova, Zochova, Kozia, Lýcejná, Konventná a Svoradova. V minulosti sa táto oblasť nazývala aj Tereziánske mesto.

Manuál verejných priestorov pre Panenskú ulicu a okolie je pilotným projektom, keďže ide o prvý manuál verejných priestorov na území Bratislavy. Ak sa osvedčí, je možné ho rozšíriť aj na iné ulice Starého Mesta. Bratislavský magistrát taktiež plánuje vytvoriť celomestský manuál verejných priestorov.

Panenská ulica
4
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM