Kultúra

Atmosféru Vianoc si počas celého adventu užijete aj na Bratislavskom hrade

Rozsvietením vianočného stromčeka pred budovou parlamentu v sobotu bude zahájený štvrtý ročník podujatia Advent na hrade.

Ilustračný obrázok k článku Atmosféru Vianoc si počas celého adventu užijete aj na Bratislavskom hrade
9
Galéria
Zdroj: TASR

Už dnes (30. novembra) budú na Bratislavskom hrade zahájené tradičné vianočné trhy, ktoré sa aj tento rok uskutočnia pod záštitou Národnej rady SR.

Advent na hrade

Čaro Vianoc a predvianočnú atmosféru bude okrem stánkov s vianočnými dobrotami cez víkendy dopĺňať aj bohatý program so zaujímavými aktivitami pre deti aj dospelých. Opäť bude naplnená aj dobročinná myšlienka podujatia, a to prostredníctvom zbierky teplého oblečenia pre ľudí v núdzi a diek, starých obojkov pre zvieratká v útulkoch.

Rozsvietením vianočného stromčeka pred budovou parlamentu v sobotu o 16:30 hod. bude zahájený štvrtý ročník podujatia Advent na hrade. Folklórna cimbalová skupina z Orešanského mikroregiónu dotvorí svojím vystúpením atmosféru rozsvecovania stromčeka a aj následného otvorenia trhov na Bratislavskom hrade o 17:00 hod.

„Veľmi ma teší, že sa z Adventu na hrade stala pre ľudí už akási milá predvianočná tradícia. Aj touto cestou sa nám podarilo oživiť areál dominanty nášho hlavného mesta a priblížiť ho všetkým ľudom,“ zdôraznil iniciátor myšlienky vianočných trhov na Bratislavskom hrade predseda parlamentu A. Danko.

Trhy aj kultúra

Vianočné stánky s chutným občerstvením, vianočným sortimentom a suvenírmi budú čakať na svojich hostí na Západnej terase hradu. Už prvú adventnú nedeľu vystriedajú cimbalistov ďalšie hudobné vystúpenia, jedno z nich aj v Hradnej kaplnke. Komorný zbor Cirkevného konzervatória tu bude vystupovať popoludní od 15:00 hod. počas prvej a aj druhej adventnej nedele (8. decembra).

V rámci vianočných trhov na Bratislavskom hrade sa uskutoční aj charitatívny víkend ( 14. – 15. decembra). Počas neho sa predstavia neziskové organizácie, charity a spoločenstvá so svojou misiou. V galérii na Západnej terase bude prebiehať zbierka perín, diek, starých obojkov, prípadne aj ďalších vecí, ktoré by potešili všetkých útulkáčov nie len na Vianoce.

V rámci tohto víkendu budú môcť návštevníci priniesť a venovať teplé oblečenie, deky, čiapky, rukavice, ktoré zahrejú a pomôžu tým, ktorí ich budú najviac potrebovať práve počas chladných zimných dní.

Program pre najmenších

Na svoje si prídu aj najmenší. Svoje zručnosti si budú môcť vyskúšať na kurze výroby ozdôb zo šúpolia, čaká ich cirkusový víkend, kurz maľovania na sklo, alebo výroba vianočných ozdôb na 3D tlačiarni. Alebo si budú môcť len tak posedieť a započúvať sa do príbehov vo Vianočnej čitárni v galérii na Západnej terase.

Toto všetko a ešte omnoho viac čaká na návštevníkov tohtoročného Adventu na Bratislavskom hrade. Ten bude trvať až do poslednej predvianočnej soboty 21. decembra.

Vianočné trhy na Bratislavskom hrade 2019
9
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM