Nina Táborská Rôzne

Otestujte sa: Ako dobre poznáte bratislavské mosty?

Slovenská metropola má spolu päť mostov, ktoré vedú cez rieku Dunaj. Viete o nich všetko?

Ilustračný obrázok k článku Otestujte sa: Ako dobre poznáte bratislavské mosty?
Zdroj: TASR

Bratislava sa po rekonštrukcii Starého mosta opäť pýši piatimi mostmi cez Dunaj. Nový Starý most je zároveň aj najstarším bratislavským mostom, ktorý bol slávnostne otvorený 30.12.1890 cisárom Františkom Jozefom. Po rekonštrukcii, ktorá bola dokončená v decembri 2015, bude most už čoskoro opäť slúžiť obyvateľom mesta.

V roku 1972 pribudol v Bratislave azda najkontroverznejší most na Slovensku – dnešný most SNP (od roku 1993 do 28. augusta 2012 Nový most), ktorý sa k tomuto pôvodnému názvu vrátil pri príležitosti 68. výročia SNP a súčasne 40. výročia jeho užívania.

Tretím mostom cez Dunaj je Prístavný most (1983/1985), ktorý sa nachádza v blízkosti nákladného riečneho prístavu, od ktorého je odvodený aj jeho názov. Most má dve podlažia a plní dvojitú funkciu cestného aj železničného mosta. Patrí k najvyťaženejším mostom Bratislavy.

Most Lafranconi začali stavať v roku 1985 a dostavali v roku 1991. Most Lafranconi, ktorý je tiež diaľničným mostom, dostal svoje meno podľa talianskeho architekta, inžiniera a odborníka na reguláciu povodia Dunaja Eneu Graziosa Lanfranconiho. Jeho bydliskom mal byť práve úsek dunajského brehu, ktorý neskôr nazvali Bratislavčania „Lafranconi“. Tu však zrejme došlo k chybe, a názov sa stal akousi „skomoleninou“ mena architekta a zakladajúceho člena Uhorskej historickej spoločnosti Lanfranconiho.

Bratislavský Most Apollo, ktorý cez rieku Dunaj spája mestské časti Petržalka a Ružinov, oslávil minulý rok v septembri desiate narodeniny. Príprava stavby mosta sa začala ešte v roku 1998. Most Apollo získal cenu európskej Asociácie oceľových konštrukcií v roku 2005 a cenu Americkej spoločnosti pre technické inžinierstvo OPAL Awards v roku 2006. Do pamäti verejnosti sa zapísal veľkou technickou udalosťou – otáčaním konštrukcie mosta a podpornej konštrukcie s hmotnosťou približne 8-tisíc ton.

OTESTUJTE SA TU: Ako dobre poznáte bratislavské mos­ty?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM