Rôzne

OLO začne s odvozom bioodpadu od začiatku marca

Informáciu o tom, v ktorý deň sa vykonáva odvoz bioodpadu, nájdu obyvatelia na nálepke, umiestnenej na svojej hnedej zbernej nádobe.

Ilustračný obrázok k článku OLO začne s odvozom bioodpadu od začiatku marca
Zdroj: OLO a.s.

Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne s odvozom biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad od štvrtka 1. 3. 2018. Odvoz bioodpadu potrvá do 30. 11. 2018. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeníková.

Informáciu o tom, v ktorý deň sa vykonáva odvoz bioodpadu, nájdu obyvatelia na nálepke, umiestnenej na svojej hnedej zbernej nádobe. Vďaka novinke, ktorú spoločnosť OLO pripravila, si odvozný deň bioodpadu z hnedých nádob, môžu obyvatelia overiť aj na webstránke www.olo.sk. Stačí, ak v banneri s názvom „Zistite si Váš odvozný deň bio odpadu,“ zadajú názov požadovanej ulice. „Prosíme obyvateľov, aby svoje hnedé zberné nádoby v odvozný deň sprístupnili a vyložili ich na miesto dostupné našej zvozovej technike,“ informuje hovorkyňa OLO.

Čo do nich patrí a čo nie

Do hnedých zberných nádob je potrebné umiestňovať kvety, štiepky, piliny, pokosenú trávu, malé kusy konárov, lístie, odpad z ovocia, zeleniny a burinu bez plastových vriec a iných obalov. Nepatria sem odpady z domácností živočíšneho pôvodu, mliečne a mäsové výrobky a zvieracie exkrementy. „V prípade, že nádoba bude obsahovať odpad, ktorý do nej nepatrí, nebude našimi zamestnancami vyprázdnená,“ upozorňuje Humeníková. Bioodpad z hnedých zberných nádob je ďalej odvážaný na spracovanie do kompostárne.

Do systému zberu odpadu zo záhrad sú povinné zapojiť sa všetky domácnosti v rodinných domoch. V prípade, že ste zatiaľ nepodali „Žiadosť o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad“, môžete tak urobiť na Oddelení miestnych daní, poplatkov a licencií Magistrátu na Blagoevovej 9 v Bratislave osobne alebo poštou.

Kompostér môžu mať aj bytové domy

Od 1. 3. 2018 majú v Bratislave možnosť riešiť nakladanie s bioodpadom zo záhrad aj bytové domy, ktoré sú vlastníkmi pozemku so zeleňou. V takomto prípade môže správca nehnuteľnosti podať žiadosť na Oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií Magistrátu a požiadať o kompostér.

K žiadosti je potrebné priložiť aj list vlastníctva. Náklady na kompostér sú hradené z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM