KAW Rôzne

Okolie Chorvátskeho ramena sa mení na džungľu

Videli ste filmový dokument o tom, ako by vyzerala naša planéta po vyhynutí ľudí? Ak nie, choďte sa prejsť okolo Chorvátskeho ramena. Brehy, na ktorých často stáli ľudia a kŕmili kačky či pozorovali ryby vo vode, sú zarastené a neprístupné.

Ilustračný obrázok k článku Okolie Chorvátskeho ramena sa mení na džungľu
Zdroj: Dnes24.sk

Obľúbené miesto prechádzok Petržalčanov mení svoju tvár. Tam, kde bola vždy vkusne pokosená tráva, je hotová džungľa a prístup k ramenu takmer nemožný.

Len zopár vášnivých rybárov si v gumákoch predupalo cestu k trstine a čakajú na svoj vysnívaný úlovok. Vzhľad okolia ramena tak, ako sme ho poznali niekedy, je minulosťou.

Ľuďom sa džungľa nepáči

Zaujímalo nás, čo sa stalo a prečo jedna z najpríjemnejších lokalít Petržalky takto zarastá. Starostlivosť o brehy ramena však nie je v správe mestskej časti.

„Správu brehov Chorvátskeho ramena vykonáva Slovenský vodohospodársky podnik, odštepný závod Šamorín. Vzhľadom na viaceré podnety od obyvateľov pripravuje Oddelenie životného prostredia výzvu na ich pokosenie,“ dozvedeli sme sa od hovorkyne mestskej časti Bratislava-Petržalka Michaely Platznerovej.

Od apríla do augusta

S otázkou, či by nebolo na čase zmeniť vzhľad brehov ramena, sme sa obrátili na spomínaný Slovenský vodohospodársky podnik. „V najbližších týždňoch by sa malo kosiť znova. Naposledy sa kosenie uskutočnilo v apríli,“ povedal nám pracovník odštepného závodu Šamorín a odkázal nás na hovorcu.

Na našu otázku, či by nebolo vhodné skrátiť intervaly medzi koseniami, sme zatiaľ odpoveď nedostali.

Zostáva len veriť, že výzva oddelenia životného prostredia padne na úrodnú pôdu a my budeme môcť znova obdivovať Chorvátske rameno bez toho, aby nám vo výhľade zavadzala vysoká tráva.

Čítajte aj: Ďalšia zelená plocha ustúpi výstavbe. V Petržalke vyrastie nový obchodný dom

Okolie Chorvátskeho ramena sa mení na džungľu
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM