Eva Sládková Rôzne

Ohrozené Jarovce? Pohybuje sa tam množstvo zmätených Slovákov, ktorí prichádzajú zo zahraničia

Vážená polícia, začnite konečne riadne kontrolovať ľudí! Starosta Jaroviec Jozef Uhler opisuje desivé prípady.

Ilustračný obrázok k článku Ohrozené Jarovce? Pohybuje sa tam množstvo zmätených Slovákov, ktorí prichádzajú zo zahraničia
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Bratislavský kraj

Na Slovensko sa ešte stále vracajú v rámci repatriačných letov Slováci, ktorí uviazli v zahraničí a konečne majú možnosť prísť domov. Ich pohyb pri slovenských hraniciach je však často slabo kontrolovaný a zmätený. Starostovi prihraničných Jaroviec praskli nervy a keďže na svoju oficiálnu žiadosť, aby s tým polícia niečo robila, dostal len vlažnú odpoveď, vyjadril sa verejne.

Do karantény po vlastných

„Slováci, ktorí sa vracajú do vlasti, prilietajú väčšinou na viedenské letisko Schwechat. Odtiaľ sa nejako dopravia do Kittsee (pravdepodobne vlakom). Potom ich čaká cesta dlhá 4 km do Jaroviec, kde policajti skontrolujú ich doklady a posúdia, či nevykazujú znaky choroby COVID-19. Tých, čo vyzerajú zdraví, pošlú po vlastnej osi do karanténneho centra do Gabčíkova alebo do Dúbravky,“ opisuje Jozef Uhler.

Takýchto prípadov vidí v Jarovciach 100 až 200 denne! Starosta je presvedčený, že to môže mať ďalekosiahle následky.

Bez hygieny

„Rozprával som sa napríklad so zmätenou asi 65-ročnou pani, ktorej odporučili, aby išla na diaľničný priechod Jarovce – Kittsee. Večer tam vraj príde autobus, ktorý ju odvezie do Gabčíkova. Nuž, to sú ďalšie 4 kilometre pešo, z toho polovica po diaľnici. Podotýkam, že musí ísť naozaj pešo po diaľnici, pretože chodník tam nevedie. Časť týchto nešťastníkov, nasadne na autobus MHD, pričom mi je zle pri pomyslení, že ruky si naposledy umyli na letisku. Ak vôbec,“ dodáva starosta.

Jozef Uhler však v žiadnom prípade neviní týchto ľudí. Žiada políciu, aby im viac pomohla a do Gabčíkova ich odviezla. Napríklad vozidlami zboru väzenskej a justičnej stráže.

Polícia kontroluje

Polícia Slovenskej republiky sa bráni tým, že postupuje podľa platných nariadení. Kontroluje všetkých, ktorí prechádzajú hranice.

„V prípade, ak osoba nevykazuje príznaky ochorenia na COVID-19 príslušník Policajného zboru nemôže zamedziť vstupu občanovi Slovenskej republiky na naše územie,“ píše polícia v oficiálnom stanovisku a dodáva:

„Všetky osoby s prechodným a trvalým pobytom na Slovensku sú povinné dodržiavať karanténu po dobu 14 dní. V prípade, ak dochádza k nerešpektovaniu, môžete kontaktovať príslušné oddelenie polície.“

Oslovili sme hovorkyňu Prezídia policajného zboru a čakáme na odpoveď, či uvažuje nad tým, že by ľudí do Gabčíkova odvážala, ako navrhuje starosta. Správu budeme aktualizovať.

Zatvorené letiská, vlaky a autobusy jazdia len po hranice
30
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM