Eva Sládková Rôzne

Ružinovská nemocnica sťahuje pľúcny pavilón. Chystá tam stovky lôžok pre pacientov s COVID-19

Univerzitná nemocnica v Ružinove vyzerá ešte smutnejšie ako inokedy. Je poloprázda, všetky obchody a jedálne sú tam zavreté.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovská nemocnica sťahuje pľúcny pavilón. Chystá tam stovky lôžok pre pacientov s COVID-19
Zdroj: Eva Sládková

A na chodbách pľúcneho pavilónu vidno obrovské zviazané krabice. Onkológia aj pľúcne oddelenie sa totiž sťahujú.

Pavilón pre chorých na COVID-19

Celý pľúcny pavilón totiž nemocnica pripravuje pre prípadný nával pacientov chorých na COVID-19. Keby sa totiž počet prípadov koronavírusu u nás výrazne zvýšil a s ním nebodaj aj pacienti s ťažkým priebehom ochorenia, v tejto časti nemocnice bude pre nich pripravených niekoľko stoviek lôžok.

„Priestory nemocnice postupne pripravujeme, plánujeme rozmiestniť prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu, mapujeme technické zázemie a ostatné prístrojové vybavenie. Všetky opatrenia sú realizované predovšetkým v záujme bezpečnosti pacienta a tiež nášho personálu,“ povedala hovorkyňa UNBA Eva Kliská.

Nemocnica v Podunajských Biskupiciach

Lekári, sestry a všetok personál z pľúcnych oddelení sa aktuálne sťahuje do Nemocnice v Podunajských Biskupiciach. Pacienti s rakovinou pľúc, či inými pľúcnymi ochoreniami, nielenže nemôžu len tak prestať brať liečbu, ale tiež patria k najohrozenejšej skupine ľudí. Koronavírus by mohol byť pre nich fatálny. A aj preto neprichádzalo do úvahy, presťahovať tento pavilón do hlavnej budovy nemocnice v Ružinove.

„Naším cieľom je zamedziť možnému stretu pozitívnych pacientov s pacientmi, ktorí neboli infikovaní, zabrániť tak v čo najväčšej miere ďalšiemu šíreniu a predovšetkým postarať sa o všetkých pacientov v súlade s prísnymi bezpečnostnými opatreniami,“ vysvetlila Eva Kliská.

Takzvaná červená nemocnica prioritne určená pre pacientov s ochorením COVID-19 vznikne v Infekčnom pavilóne Nemocnice akademika Ladislava Dérera na Kramároch. Ľôžka v pľúcnom pavilóne v Ružinove budú ďalšie, ktoré budú môcť pacienti využiť.

Boj proti koronavírusu - respirátory idú na dračku
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM