Kultúra

Od Devína po Štúrovo na Dunaji: Spoznajte rieku inak

Dunaj je neprehliadnuteľnou dominantou Bratislavy s obrovským potenciálom. Čo všetko sa dá na ňom zažiť môžete zistiť vďaka prvému ročníku podujatia Slnovrat na Dunaji.

Ilustračný obrázok k článku Od Devína po Štúrovo na Dunaji: Spoznajte rieku inak
Zdroj: TASR

S príchodom leta prichádza i oslava rieky a života na nej. Už od 1. júna vás čaká viac ako 40 podujatí od Devína po Štúrovo na Dunaji a tiež Malom Dunaji. Štartuje totiž prvý ročník akcie Slnovrat na Dunaji, ktorá je iniciatívou v rámci nadačného programu Dunajský fond realizovaným Stredoeurópskou nadáciou.

Nájdite si svoje miesto pri vode

Počas celého mesiaca môžete spoznať rieku inak vďaka rôznym aktivitám a miestam pri vode. Čaká vás napríklad DOD lodenice Klubu vodného slalomu Karlova ves, Deň detí na Malom Dunaji, člnkovanie vo Vrakuni, otvorenie Náučného chodníka Od mlyna k mlynu, náučná vodácka túra po Dunaji, plavby loďou po Dunaji pre verejnosť či splav Dunaja a veľa iného. Podrobný program nájdete TU.

Medzi najkrajšími riekami sveta

Začiatkom roka britský denník The Telegraph zostavil rebríček najkrajších riek sveta. Spomedzi svetových vodných tokov sa Dunaj umiestnil na 9. mieste a Briti dokonca odporúčajú aj Bratislavu, ako miesto, kde sa oplatí zastaviť. Turistom radia navštíviť Bratislavský hrad, ale aj objavovanie historického stredu mesta a bronzovej sochy Čumila, ktorého hlava vyčnieva z poklopu.

Dunaj v rebríčku predbehli rieky Kenai – Aljaška, Irrawada – Barma, Jang-c’-ťiang – Čína, Rýn – Švajčiarsko, Caño Cristales – Kolumbia, Mekong – juhovýchodná Ázia, Douro – Portugalsko, Neretva – Bosna a Hercegovina a desiatku uzatvorila rieka Spréva – Nemecko.

Čítajte tiež: Oddychová zóna v srdci mesta. Ako by mohlo vyzerať bratislavské Lido?

Podpora života na Dunaji

Stredoeurópska nadácia predstavila nadačný program Dunajský fond v septembri 2015 s podporou Slovnaftu, Bratislavského samosprávneho kraja, hlavného mesta a Starého Mesta. Dunajský fond predstavuje otvorenú neziskovú platformu, ktorá združuje finančné, nefinančné a ľudské zdroje pre rozvoj verejnoprospešných aktivít a verejne prístupných priestranstiev v okolí slovenského toku Dunaja, vrátane Malého Dunaja.

Čítajte viac: Dunajský fond podporí šesť projektov oživenia a kultivácie okolia Dunaja

Dunaj
4
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM