Nina Táborská Rôzne

Oddychová zóna v srdci mesta. Ako by mohlo vyzerať bratislavské Lido?

Prírodné kúpalisko Lido, ktoré vzniklo v roku 1928, sa rozprestieralo na petržalskom brehu Dunaja, oproti niekdajšiemu nákladnému prístavu. Tradíciu by v budúcnosti by mohol obnoviť projekt Lido Lagúna.

Ilustračný obrázok k článku Oddychová zóna v srdci mesta. Ako by mohlo vyzerať bratislavské Lido?
Zdroj: Dnes24.sk

Na petržalskom brehu Dunaja bolo kedysi prírodné kúpalisko. Mladšie generácie si však už na bratislavské Lido spomenú len ťažko.

Vodáci, občianske združenia a vodohospodári v súčasnosti vypracovali návrh pod menom ‪Lido Lagúna, ktorým by chceli tradíciu kúpania sa na tomto mieste obnoviť. Predstavujú v ňom,‬ ako by oblasť mohla v budúcnosti vyzerať. Navrhovaný projekt, ako píše Petržalka vo svojom programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja, však nie je v súlade s platným Územným plánom hlavného mesta.

Obnovenie tradície

Za obnovenie Lida a prijatie občianskeho návrhu na skultivovanie petržalského nábrežia Dunaja v lokalite bývalého kúpaliska Lido a zapracovanie projektu Lido lagúny do Územného plánu zóny tak existuje petícia, ktorú môžu Bratislavčania podpísať do konca tohto mesiaca.

V nej signatári žiadajú Hlavné mesto SR Bratislava o vytvorenie kultúrno-rekreačnej plochy na pravom brehu Dunaja v lokalite medzi lodenicou Dunaj klub Kamzík a CHKO Sovím lesom. „Žiadame Hlavné mesto SR Bratislava aby zaevidovalo do možnosti zásahu v danej lokalite občiansky projekt Lagúny Lido, ktorého cieľom je vytvorenie stáleho rekreačného priestoru na nábreží Dunaja. Tak, ako to bolo v lokalite Lido tradičné v minulosti,“ stojí v petícii.

Pritiahnuť ľudí k Dunaju

Cieľom navrhovaného projektu je vytvoriť v centre Bratislavy skutočnú pláž, a tak pritiahnuť viac ľudí k Dunaju. Ako ďalej stojí v programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja Petržalky, podstatou je mierne rozšírenie koryta Dunaja, oddelené od hlavného koryta Dunaja úzkou smernou stavbou v línii súčasného brehu. Lagúna bude na oboch koncoch prepojená s hlavným korytom rieky. Tak by vznikla chránená vodná plocha vhodná na vodné športy a kúpanie.

Čítajte tiež: Od Čierneho lesa do Čierneho mora. Otestujte sa, čo viete o Dunaji?

Legendárne Lido

Obľúbené kúpalisko Lido vzniklo v roku 1928. Rozpres­tieralo sa na petržalskom brehu Dunaja, oproti niekdajšiemu nákladnému prístavu.

Hoci sa za vstup sa muselo platiť, kúpalisko bolo vyhľadávaným miestom oddychu pri vode. Na kúpanie sa v dvoch bazénoch využívala ľadová voda Dunaja, no plávať sa dalo aj priamo v Dunaji. Najviac však dva mesiace počas najteplejšieho le­ta.

Kúpalisko sa spočiatku rozprestieralo iba na štrkovom brehu rieky, kde boli aj jednoduché prezliekarne. Neskôr pribudli vymurované bazény, stánky s občerstvením či šmykľavka.

V roku 1944 bolo kúpalisko poškodené, Lido definitívne zaniklo v 80. rokoch 20. storočia.

Pozrite si vizualizácie aj archívne zábery v našej fotogalérii.

Čítajte tiež: Splavovanie či kúpanie v Dunaji? Vieme, za akých okolností je to možné

Kúpalisko Lido
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM