Eva Sládková Správy Samospráva

Obyvatelia Kramárov sú zúfalí. Developeri už nevedia, čo by zastavali! Čo na to úrad?

Zlý sen alebo realita? Kramárčania sú nahnevaní. Už teraz je v tejto lokalite zlá dopravná situácia a vraj to bude ešte horšie.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Kramárov sú zúfalí. Developeri už nevedia, čo by zastavali! Čo na to úrad?
20
Galéria
Zdroj: TASR

Masívnu reakciu ľudí odštartoval zámer vlastníka pozemku, ktorý požiadal miestny úrad o výrub 26 stromov na Guothovej ulici. Nepáči sa im, že sa o tom dozvedeli vlastne len náhodou prostredníctvom úradnej tabule mestskej časti, na ktorej bol zverejnený oznam o začatí výrubového konania.

Apokalypsa

„Niečo sa tam chystá a nik netuší čo. Už teraz je situácia neúnosná a pritom je na Kramároch toľko rozbehnutých alebo plánovaných investičných zámerov, že takmer denne tu býva dopravná apokalypsa. Chýba nám tiež občianska vybavenosť. Napríklad tento rok vyše 100 detí nebolo prijatých do škôlok,“ vysvetľuje novomestská poslankyňa Darina Timková.

Ľudia to však tento raz nechcú nechať len tak, zmobilizovali sa a poslali na úrad desiatky žiadosti, aby boli v tomto konkrétnom prípade výrubu stromov účastníkmi konania.

Na začiatku

Zástupca starostu Nového Mesta Peter Vaškovič však upokojuje. Vraví, že zatiaľ sa netreba zbytočne obávať a s najväčšou pravdepodobnosťou k výrubu stromov nedôjde.

„Celá vec je na začiatku. Vlastník pozemku požiadal o výrub stromov a miestny úrad musel v zmysle zákona ohlásiť začatie výrubového konania. Zatiaľ nemáme vôbec žiadne informácie, ako chce s týmto svojim majetkom naložiť, nevieme o žiadnom investičnom zámere,“ vraví Peter Vaškovič. Dodáva, že na úrad prišlo skoro 200 žiadostí ľudí, aby mohli byť účastníkmi konania a toto vraj úradníkom mimoriadne skomplikuje život. Musia totiž na každú žiadosť odpovedať samostatným rozhodnutím.

Obrovské rozmery

Výrub na Guthovej však nie je jediná obava obyvateľov.

„Na Kramároch medzi ľuďmi začína byť téma číslo jeden určite výstavba, a preto som sa rozhodla zosumarizovať stavby, ktoré sa plánujú alebo ktoré už prebiehajú v tejto lokalite. Mrzí ma, že vypracovanie územných plánov zón a dopravnej štúdie je stále v nedohľadne aj napriek tomu, že na to sústavne upozorňujem spolu s kolegom Jakubom Mrvom i Martinom Vlačikym,“ napísala na svojom facebooku poslankyňa Darina Timková. A po prečítaní je človeku jasné, čoho sa ľudia boja.

Územný plán

Zástupca starostu chápe obavy ľudí a vraví, že developeri majú skutočne o Kramáre mimoriadny záujem, pretože sú dobrou lokalitou na bývanie. Dokonca sa snažia využiť aj pozemky, ktoré platný územný plán Bratislavy zastavať neumožňuje. Územie na Guothovej ulici je podľa tohto územného plánu stabilizovaným územím, výstavba na ňom nehrozí. Mestská časť má záujem zastaviť aj niektoré iné projekty.

„Obrátili sme sa na mesto, ktoré k niektorým projektom vydalo súhlasné záväzné stanovisko, aby ho prehodnotilo. Napríklad v súvislosti s plánovanou výstavbou bytového domu na Stromovej ulici. Od mesta zatiaľ nemáme žiadnu odpoveď,“ vraví Peter Vaškovič.

Dopravná štúdia

Kramárčania už dlho čakajú aj na dopravnú štúdiu v lokalite.

„Situácia na Kramároch s parkovaním a dopravou je už dlhodobo neúnosná. Bohužiaľ cesty sa nafúknuť nedajú,“ vysvetľuje Darina Timková.

„Tento rok sa štúdia určite začne realizovať. Máme na ňu aj vyčlenené financie v rozpočte,“ dodáva zástupca starostu Peter Vaškovič zároveň uzatvára, že „od tejto štúdie nemožno očakávať, že zastaví akúkoľvek výstavbu na Kramároch.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM