Eva Sládková Správy Samospráva

Škôlku nedostalo dokonca ani 5-ročné dieťa. Novomestskí rodičia sú zúfalí

Nedostatok kapacít v materských školách je problém takmer celej Bratislavy. Zdá sa však, že budúci školský rok bude situácia ešte horšia, ako po iné roky.

Ilustračný obrázok k článku Škôlku nedostalo dokonca ani 5-ročné dieťa. Novomestskí rodičia sú zúfalí
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

V týchto dňoch je to téma v mnohých bratislavských rodinách. Dostávajú vyrozumenia o prijatí alebo neprijatí ich detí do materskej školy v budúcom školskom roku. Rodičia drobcov dobre vedia, že nezískanie miesta znamená poriadny finančný zásah. Súkromná škôlka, na rozdiel od tej verejnej, stojí stovky eur.

Povinná škôlka

O tom, že predškoláci potrebujú získať isté návyky, hovoria odborníci už dlho a preto roky diskutovali o tom, že 5-ročné deti majú mať škôlku povinnú. Parlament to konečne schválil, o to väčšie prekvapenie je, že niektoré 5-ročné deti do materskej školy neprijali. Je to preto, že novela zákona začne platiť až od roka 2021, no i tak bol vo väčšine obcí úzus, že 5-ročné deti do škôlky prijímajú.

„Máme 5-ročné dieťa neprijaté z kapacitných dôvodov. Takže potiahneme ďalší rok v súkromnej škôlke. Pritom trvalý pobyt v Novom Meste mám od narodenia,“ napísala na sociálnej sieti nešťastná Novomešťanka. Strhla sa tam potom vášnivá diskusia, ktorá potvrdila, že získať v Novom Meste miesto vo verejnej materskej škole nie je vôbec samozrejmosť.

Novomestské deti?

Rodičia sa preto pýtajú, či všetky prijaté deti majú trvalý pobyt v Novom Meste. Pán Adam Markus oslovil s týmito otázkami listom starostu mestskej časti Rudolfa Kusého s tým, že mestská časť by mala rodičom, ktorých deti miesto nezískali prispieť na súkromnú škôlku.

„Rád by som zabezpečil dcére adekvátnu socializáciu pred nástupom do školy, len žial, nemám prístup k tým istým službám ako moji susedia,“ dodáva Adam Markus.

Keďže proces prijímania detí do materských škôl je priamo v kompetencii vedenia škôl, úrad v tejto chvíli kompletizuje informácie o prijatých deťoch za jednotlivé materské školy.

„Rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa do materskej školy vydá riaditeľ školy. Prednostne sa prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku, dieťa s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a dieťa s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky. Ak nastala situácia, že nebolo prijaté dieťa v predškolskom veku, určite to budeme riešiť,“ informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM