Rôzne

Nahnevaní Kramárčania: Po Kolibe sa záujem developerov upriamil aj na Kramáre

V petícií stovky ľudí z Kramárov žiadajú okrem odmietnutia ďalšej plánovanej bytovky na Magurskej ulici aj okamžité začatie prác na územných plánoch zón.

Ilustračný obrázok k článku Nahnevaní Kramárčania: Po Kolibe sa záujem developerov upriamil aj na Kramáre
Zdroj: TASR

Na mnohých miestach na Kramároch vyrastajú nové bytové domy, ubúda zeleň typická pre túto časť Nového Mesta, namiesto rodinných domov alebo zelených plôch sa plánujú bytovky. Obyvatelia dlhšie poukazujú na podceňované problémy, ktoré takáto masívna výstavba prináša.

Nespokojní Kramárčania

Kramárčania poukazujú na výrazný nárast začatých či plánovaných developerských projektov, ktoré sa na Kramároch realizujú. „Momentálne vieme už o minimálne dvanástich projektoch, ktoré by mali na tomto území vyrásť. Bohužiaľ, ďalšie neregulované zahusťovanie zhoršuje už teraz veľmi zlú situáciu s dopravou, kde aj sanitky z troch veľkých nemocníc celoslovenského významu majú problém plynulo previezť pacientov. Veľkým problémom ostáva parkovanie a celkovo negatívny dopad na kvalitu bývania Kramárčanov,“ hovorí Darina Timková z OZ Kramárčan.

Obyvatelia opakovane žiadali MÚ Nového Mesta o systémové riešenie situácie. Napriek tomu však stále chýbajú územné plány zón, žiadaná dopravná štúdia a kvalitné posudzovanie investičných zámerov. Výsledkom je niekoľko petícií proti nevhodnej výstavbe, napríklad na Jahodovej, Stromovej či Magurskej ulici.

„Vnímam, že obyvateľom už naozaj dochádza trpezlivosť s týmto nárastom neregulovanej výstavby v Novom Meste, ktorej sme svedkami v posledných rokoch. Ulice na Kramároch sa nedajú nafúknuť, problém majú vodiči, trolejbusy aj sanitky. O parkovaní už ani nehovoriac,“ hovorí Jakub Mrva, organizátor poslednej petície proti výstavbe.

Petícia proti výstavbe

V petícií stovky ľudí z Kramárov žiadajú okrem odmietnutia ďalšej plánovanej bytovky na Magurskej ulici aj okamžité začatie prác na územných plánoch zón, začatie prác na sľúbenej dopravno-kapacitnej štúdii a vyhlásenie stavebnej uzávery.

„Projekty sa tu schvaľujú bez toho, aby si kompetentní uvedomili dopady na kvalitu života miestnych obyvateľov. Snažíme sa zapájať aj do stavebných aj výrubových konaní, napriek tomu tu zeleň viditeľne ubúda. Problémom sú taktiež kapacity škôlok, ktoré nie sú nastavené na príliv nových obyvateľov,“ dodáva Jakub Mrva.

Aj preto autori petície, ktorú podporili už stovky obyvateľov, apelujú na vedenie Nového Mesta a Magistrátu, aby sa problematika neregulovaného zahusťovania začala systémovo riešiť. Bratislava24.sk informoval Jakub Mrva, organizátor petície, obyvateľ Kramárov.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM