Eva Sládková Rôzne Správy

Obrovské možstvo špiny a bahna: Budeme čistiť brehy bratislavských vôd

Dunaj v ostatných dňoch poriadne stúpol. Ešte síce nedosahuje celkom prvý stupeň povodňovej aktivity, ale už k tomu nemá ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Obrovské možstvo špiny a bahna: Budeme čistiť brehy bratislavských vôd
6
Galéria

Aj preto sú teraz vody Dunaja oveľa špinavšie ako inokedy. „Je zaliata veľká časť brehov v Karlovej Vsi aj blízko petržalského Lida. Takýto prúd vody nanosil veľa špiny z vyšších úsekov,“ vraví Tomáš Ščepka z Asociácie bratislavských vodáckych klubov.

Čistenie

Na túto sobotu pripravili vodáci čistenie bratislavských brehov. Bude sa robiť na štyroch miestach – v Petržalke, kde bolo kedysi Lido, v lokalite Zemník v Jarovciach, vo Vlčom hrdle v Ružinove a v Karloveskej zátoky. Organizátori upozorňujú, že tento raz to bude riadna zaberačka.

„Očakávame, že príde 300 až 500 ľudí, tak ako po minulé roky. Každý rok vyzbierajú smeti, ktoré zaplnia minimálne štyri veľkorozmerná kontajnery,“ uviedol prezident Asociácie bratislavských vodáckych klubov Vladimír Mišík.

Celosvetovo

Tento rok bude akcia súčasťou väčšieho hnutia. „V sobotu budú čistiť brehy v mnohých krajinách svety, na Slovensku sa okrem Bratislavy zapája do podujatia aj ďalších desať miest. Cieľom je poukázať na potrebu ochraňovať životné prostredie a najmä vody, ktoré sú vzácne,“ uzatvára Lucia Ďurčová z Inštitútu pre ľudské zdravie.

Čistenie brehov bratislavských vôd sa v sobotu 27. júna začne o 10.00.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM