Nina Táborská Rôzne

OBRAZOM: Svetový unikát na fotografiách. Most Apollo oslavuje 10 rokov

Bratislavský Most Apollo, ktorý cez rieku Dunaj spája mestské časti Petržalka a Ružinov, oslávi 4. septembra desiate výročie slávnostného otvorenia. Touto modernou dominantou hlavného mesta v súčasnosti prejde denne zhruba 47-tisíc vozidiel.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Svetový unikát na fotografiách. Most Apollo oslavuje 10 rokov
Zdroj: TASR

Príprava stavby mosta sa začala v roku 1998. Most Apollo získal cenu európskej Asociácie oceľových konštrukcií v roku 2005 a cenu Americkej spoločnosti pre technické inžinierstvo OPAL Awards v roku 2006.

Do pamäti domácej a zahraničnej verejnosti sa tento most zapísal veľkou technickou udalosťou – otáčaním konštrukcie mosta a podpornej konštrukcie s hmotnosťou približne 8-tisíc ton.

Most Apollo, zatiaľ stále najnovší bratislavský most, bude tento rok oslavovať jubilejný desiaty rok svojho vzniku. No zaujímavosťou je, že táto stavba je naozajstným svetovým unikátom. Viac sa dočítate tu:

Vedeli ste, že most Apollo je svetovým unikátom?

Touto modernou dominantou hlavného mesta v súčasnosti prejde denne zhruba 47-tisíc vozidiel. „V rannej dopravnej špičke je to zhruba 3-tisíc vozidiel za jednu hodinu v jednom smere,“ priblížila Monika Voleková z oddelenia marketingu a komunikácie bratislavského magistrátu.

Podľa hlavnej dopravnej inžinierky Bratislavy Tatiany Kratochvílovej bol Most Apollo navrhnutý ako tzv. mestský most s cieľom posilniť kapacitu cestných prepojení ponad Dunaj. Vďaka nemu bolo možné vyhradiť vtedajší Starý most iba pre mestskú hromadnú a nemotorovú dopravu.

„Je veľmi dôležité, že napríklad odľahčil o časť automobilovej dopravy aj Most SNP a historické centrum. Rovnako ako aj Prístavný most a veľkú časť vnútromestskej dopravy,“ podotkla Kratochvílová. Most Apollo skvalitnil spojenie Petržalky s Ružinovom, bratislavským Starým i Novým Mestom a trasovanie MHD. Most v prípade dopravnej nehody na Prístavnom moste predstavuje plnohodnotnú obchádzku.

Bratislavská samospráva minulý mesiac ukončila na moste práce, ktoré spočívali v čistení odvodňovacích žľabov či výmene svetelných zdrojov v rámci plánovanej výmeny verejného osvetlenia lávok pre chodcov a cyklistov. Na moste sú momentálne poškodené výťahy. Podľa magistrátu ich čaká oprava.

Pozrite si Most Apollo na fotografiách vo fotogalérii.

Zdroj: Dnes24/TASR

Most Apollo na fotografiách
23
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM